Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny utbildningsserie ska lära ut hållbar rekrytering till arbetsgivare i landsbygdssektorn

Från 2022
Vadelmapensaita kasvihuoneessa.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Misstankarna om ocker inom trädgårdssektorn i Sydösterbotten har fått producentorganisationerna att agera. De ordnar nu utbildning i hållbar rekrytering för arbetsgivare och företagare inom landsbygdssektorn.

Målet är att bli bättre på att känna igen varningstecken på missförhållanden hos anställda och att företagare i fortsättningen ska kunna rekrytera anställda på ett bra sätt, skriver Österbottens svenska producentförbund (ÖSP) i ett pressmeddelande.

"ÖSP:s trädgårdsutskott vill att alla arbetsgivare ska bli bättre på att känna igen varningstecken för ojust rekrytering eller andra missförhållanden vad gäller arbetskraft", säger Joakim Strand, ordförande för ÖSP:s trädgårdsutskott i pressmeddelandet.

"Det är vårt ansvar som arbetsgivare att motarbeta missförhållanden i sysselsättningsfrågor. En del av problemet är att det är mycket svårt att upptäcka om personalen utsätts för utpressning eller hot utifrån. Därför behöver vi lära oss mer för att bli bättre på att känna igen varningstecken och för att kunna ta bättre hand om vår personal", säger Strand.

Utbildningsserien ordnas i samarbete mellan ÖSP, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) och Landsbygdens Arbetsgivareförbund LAF. Utbildningen är öppen för alla SLC-medlemmar.

Det första tillfället hålls tisdagen den 8 mars via Teams. Temat är de juridiska ramarna för hållbar rekrytering. Då föreläser Kristel Nybondas, vd för LAF, som också leder en arbetsgrupp som ska ringa in åtgärder för att ta itu med brister i samband med rekrytering.

Följande tillfälle ordnas tisdagen den 22 mars via Teams. Då föreläser Natalia Ollus, direktör för Europeiska institutet för kriminalpolitik HEUNI, om kännetecken på olika former av människohandel.

Utbildningsserien fortsätter under våren med fler sakkunniga.