Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Merkurius retrograd – en synvilla som tros påverka elektronik och kommunikation

Uppdaterad 23.05.2022 09:01.
Bild av planeten Merkurius.
Bildtext Här visar vårt solsystems minsta planet upp sig.
Bild: NASA/John Hopkins/Carnegie Inst/Shutterstock/All Over Press

I år är Merkurius i retrograd fyra gånger. I olika söndagsbilagor, hälsotidningar och wellness- sammanhang möts vi av uppmaningen att ta det lugnt och idka försiktighet under den här fasen, speciellt när det gäller kommunikation och teknik.

Ifall du följer ett yogakonto på instagram är det sannolikt att algoritmerna föreslår att du är intresserad av det här fenomenet och astrologi överlag. Vad är det frågan om?

En optisk effekt

Under det här året kommer Merkurius att vara i retrograd fyra gånger. En retrograd är inget ovanligt i sig. Merkurius omloppsbana kring solen är kortare än jordens och ibland ser det ut som om Merkurius skulle röra sig bakåt, vilket den givetvis inte kan göra.

Alla planeter rör sig moturs runt solen, från jorden sett ser det ut som om Merkurius oftast rör sig mot “vänster”, men eftersom Merkurius omloppsbana är så mycket kortare än jordens kommer den efter åttioåtta dagar komma ikapp jorden.

Under ungefär tre veckor när Merkurius är i färd att passera jorden kan vi se Merkurius från “höger”, vilket kan ge en optisk effekt av att Merkurius åker bakåt i sin bana. Det är den synvillan vi kallar för Merkurius retrograd.

Eftersom det för jorden tar nästan trehundrasextiofem dagar att nå en full cirkel runt solen sker Merkurius retrograd vanligtvis tre gånger per år, men just i år blir det alltså fyra. Den första har vi redan upplevt i år och den andra inträffar mellan den tionde maj och den andra juni.

Tecknad bild av guden Merkurius.
Bild: Granger/Shutterstock/All Over Press

Merkurius står för kommunikation

Inom romersk mytologi är guden Merkurius en beskyddare av handelsmän och brukar avbildas med vingförsedda sandaler. Merkurius är en snabb budbärare och planeten Merkurius har därför inom astrologin fått stå för bland annat kommunikation.

Anhängare av astrologi tror därför att teknikstrul och olika kommunikationsproblem förekommer speciellt mycket under de perioder då det ser ut som om Merkurius rör sig baklänges.

Egentligen är det inte svårt att förstå varför man gärna tänker att händelser i rymden inverkar på jorden och givetvis kan vår elektronik påverkas av exempelvis solstormar, alltså energiutbrott på solen som består av laddade partiklar eller strålning.

I september år 1859 inträffade faktiskt en så kraftig solstorm att telegrafsystem slutade fungera. Det rapporterades om kablar som började självantända. Om en liknande solstorm skulle inträffa nu skulle skadorna vara extremt kostsamma.

Astrologin ger en känsla av trygghet

Förläggaren och författaren Christer Sturmark som är aktuell med boken Konsten att tänka klart är bekymrad över medier som okritiskt delar med sig av astrologi eller annan pseudovetenskap, alltså något som ger sken av att vara vetenskapligt men vars argumentation är motsägelsefull, ofullständig eller anekdotisk.

— Ordning och reda är ångestdämpande och astrologin erbjuder en väldigt enkel förklaringsmodell som kan lindra oro

― Christer Sturmark

Sturmark menar att astrologi, som han ser som en psykologisk föreställning, har likheter med konspirationsteorier som går ut på att det finns en hemlig okänd kraft eller rörelse som styr oss.

Han tror att astrologins popularitet beror på att människor känner sig trygga av att få kategorisera andra människor och vår omvärld.

– Ordning och reda är ångestdämpande och astrologin erbjuder en väldigt enkel förklaringsmodell som kan lindra oro.

Samma gäller för konspirationsteorier som också kan få en att känna sig upplyst och speciell då man kan tänka att man vet något som ingen annan vet.

Sturmark drar paralleller till Myers-Briggs personlighetstest som enligt honom är lika ovetenskapligt som astrologins horoskop. Han kallar testet som används vid rekrytering och teambuilding för näringslivets horoskop.

– Att folk gärna känner igen sig i olika personlighetstest eller stjärntecken har att göra med att vi vill känna oss sedda. Vi har dessutom en tendens att plocka ut information som stödjer det vi redan tror om oss själva. Fenomenet kallas för bekräftelsebias.

Låter som vetenskap fastän det inte är det

För att förklara olika fenomen använder sig pseudovetenskapliga new age-anhängare ofta av ett språk hämtat från kvantfysik. Kvantfysiken är en mycket speciell gren som kan vara svår att förstå och som enligt olika (icke-vetenskapliga) tolkningsmodeller anses kunna öppna för existensen av olika övernaturliga fenomen.

Enligt Sturmark finns det två förklaringar till det.

– Om man använder sig av kvantfysikens vetenskapliga språk låter det som om det man pratar om är vetenskapligt trots att det inte är det.

– Och för det andra är att kvantfysiken ganska konstig, det finns flera fenomen som är ytterst komplicerade. Och eftersom kvantfysiken är svårbegriplig öppnar det upp för olika övernaturliga fenomen enligt den argumentation som förs inom new age-kulturen.

Men en konstighet på ett område legitimerar ju inte för en konstighet på ett annat område, påminner Sturmark och säger att det finns en kunskapsteoretisk asymmetri som gör att det är omöjligt att bevisa att något inte finns, däremot går det lätt att bevisa att något finns (givet att det verkligen gör det förstås).

– Bevisbördan ligger ju alltid på den som påstår att något inte finns, vilket ofta inte är möjlig att bevisat.

Svårt att bevisa att gröna svanar inte finns

I boken Konsten att tänka klart ger Sturmark följande exempel: Om du vill bevisa att det inte finns gröna svanar, måste du undersöka alla svanar som finns och kontrollera att de inte är gröna, men ändå kan du inte vara hundra procent säker på att det inte någonstans finns en grön svan som du ännu inte sett. Om det däremot verkligen finns gröna svanar, så är det lätt att bevisa: Det är bara att visa upp den och låta undersöka den.

Dessutom finns det också en missuppfattning som säger att man är mera öppen om man exempelvis tror på astrologi eller att spöken finns, än om man inte gör det.

– Men man är inte öppen ju mer orimliga saker man tror på. Öppenhet är något som visar sig i hur beredd man är att ändra sig när man får reda på ny information, säger Sturmark.

Den som är beredd att ompröva sin åsikt när nya bevis, eller spöken, uppenbarar sig är egentligen den som är mera öppen.

Prinsessan Margarets spännande liv startskott för tidningshoroskopen

Astrologins rötter härstammar ända från Babylonien och betraktades som en vetenskap med samma tyngd som astronomi. Ända in på 1600-talet var det vanligt att astronomer även var astrologer. En av världens mest kända astrologer var det franska oraklet Nostradamus.

Tidningshoroskop anses av astrologer vara nonsens eftersom de endast utgår från solens position i förhållande till en persons födelse, medan en astrolog tar i beaktande även månens och flera olika planeters position samt flera andra förhållanden.

Tidningshoroskopen sägs ha vunnit popularitet i västvärlden på grund av ett horoskop som publicerades i Sunday Express i augusti 1930, tre dagar efter att prinsessan Margaret föddes. I horoskopet visste R.H. Naylor berätta att prinsessans liv skulle bli händelserikt.

Spårvagnarnas position berättar om ditt liv

Den finländska fysikern Nils Mustelin jämförde i programmet Flimmer som gick på FST år 1991 astrologin med något som han kåserande döpte till Spåralogi. Mustelin föreslog att man med hjälp av spårvagnarnas position kunde dra slutsatser om en människas liv. Ifall exempelvis tians spårvagn åker förbi Stadion på tidpunkten för din födelse kan man tänka sig att du har uppenbara idrottsliga talanger.

Summa summarum, du behöver inte bry dig om Merkurius retrograd om du inte vill. Och om du vill kan du säkert upptäcka att du har problem med teknik och kommunikation just under retrograden, men det beror alltså inte på retrograden utan på bekräftelsebias.

Det senaste avsnittet av Sällskapet handlar förutom om retrograden också om mensledighet och coastal grandmother.