Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Borde konståkningen strykas från OS? IOK-delegaten Sari Essayah utesluter ingenting: "Man bryter mot idrottens etiska prinicper"

Från 2022
Uppdaterad 18.02.2022 18:46.
Eteri Turberidze talar med Kamila Valijeva.
Bildtext Tränaren Eteri Tutberidze var inte nöjd med Kamila Valijevas friprogram i Peking.
Bild: Sergei Bobylev/TASS

En dopningsmisstänkt 15-årig världsstjärna skälls ut av sin tränare efter att hon inte klarat av den enorma pressen då det gällde som mest i OS. Finlands IOK-delegat Sari Essayah kräver nu att man inom konståkningen funderar på vart sporten är på väg.

Konståkningens 15-åriga superstjärna Kamila Valijeva hamnade mitt i vinter-OS största storm efter att hennes positiva dopningstest från december slagit ner som en bomb mitt under spelen.

Favorittippade ryskan pallade inte för trycket och missade medalj. Hennes tränare Eteri Tutberidze såg ut att vara allt annat än nöjd med den bedrövade ryskan genast efter programmet.

Tutberidze har lotsat flera åkare till världseliten, samtidigt som hon ifrågasatts. Till exempel Alina Zagitova, som vann i Pyeongchang för fyra år sedan som 15-åring, pausade ett par år senare karriären på grund av svåra skador och mental utmattning.

Programmet är inte längre tillgängligt
Kamila Valijeva misslyckades i det fria programmet - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Sari Essayah har fungerat som Finlands IOK-delegat sedan 2016 och fördömer ryska tränarens beteende efter friprogrammet.

– Valijeva är inte den första 15-åringen som fått leva under denna hårda press. Sådana här fall är inte ovanliga i den här tränarens stall, menar Essayah för Yle Urheilu.

"Har blivit hoppmaskinernas tävlingar"

Nu är det dags att revidera åldersgränserna i konståkningen, slår Essayah fast.

– Man bryter mot idrottens etiska principer, mot sättet som man ska behandla idrottare på – särskilt då det här handlar om barn. Jag tror att pressen på Internationella konståkningsförbundet är stor gällande åldersgränsen på 15 år.

– Det ser ut att utvecklas mot en riktning där man kräver mer och mer av allt yngre idrottare. Det här har blivit hoppmaskinernas tävlingar. Det gagnar inte grenen. Nu måste man verkligen fundera på vilken åldersgräns som är rätt.

Sari Essayah viftar med Finlands flagga.
Bildtext Sari Essayah har följt OS på plats i Kina.
Bild: Lehtikuva

Essayah betonar att OS är för vuxna – ungdomar har separata mästerskap.

Det mest drastiska som IOK kan göra då en gren utvecklas i en osund riktning är att stryka den från OS. För tillfället är framtiden för tyngdlyftning, boxning och modern femkamp i sommar-OS under utredning.

Kunde ett liknande öde vänta för konståkningen, ifall fler unga åkare behandlas illa?

– Man måste utgå från det humana läget i sporten. Man måste sträva efter att de internationella grenförbunden och de nationella olympiska kommittéerna har rätt slags etiska instruktioner. IOK stöder grenförbundens tränarutbildningar ekonomiskt, svarar Essayah.

– I Tokyo förra sommaren gjordes det en regeländring. Numera är det möjligt att påverka internationella grenförbund också genom att hota med att dra in OS-statusen.

Bach: "Vi är inte poliser"

IOK-bossen Thomas Bach beskriver bilderna på tränarens reaktion efter Valijevas misslyckande som "skrämmande".

– Hon såg nästan ut att börja må ännu sämre på grund av tränarens reaktion, kommenterar ordföranden för Reuters.

– Man kunde känna av den enorma psykiska påfrestningen som fanns på henne. Kanske hon bara hade önskat att försvinna därifrån.

IOK:s ordförande Thomas Bach med munskydd, ser bekymrad ut
Bildtext IOK är ingen polis, påminner Thomas Bach.
Bild: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA / POOL

Till skillnad från Essayah vill Bach inte spekulera i vad internationella olympiska kommittén kunde göra.

– Vi har väldigt begränsade befogenheter i den här saken. Vi är ingen polis, vi kan inte hålla förhör.

Texten är en bearbetad översättning av Yle Urheilus artikel KOK:n suomalaisjäsen Sari Essayah on valmis rajuihinkin keinoihin, jotta Valijevan tapaus ei toistu – lajeja voidaan jopa sulkea olympialaisista, skriven av Maija Kautto och Joel Holma.

Diskussion om artikeln