Hoppa till huvudinnehåll

Sport

OS-lördagens höjdpunkter: Kungen av femmilen ska koras och en historisk svensk guldjakt som kan resultera i ett sabbatsår

Från 2022
Uppdaterad 19.02.2022 15:12.
Remi Lindholm åker i väg i starten.
Bildtext Remi Lindholm är en av två finländare på herrarnas femmil.
Bild: Lehtikuva

Finländarna har inget att förlora då herrarnas OS-längdåkning avslutas med femmilen. I curlingens herrfinal jagar Sverige ett historiskt guld – därefter kan ett sabbatsår vänta.

Yle Sporten listar dagligen OS-höjdpunkter, sändningstiderna, finländarna och hela dagsprogrammet.

Norge och Ryssland duellerar då kungen av femmilen ska koras – Remi Lindholm och Perttu Hyvärinen svarta hästar

  • Kl. 8.00 Längdskidåkning, herrar 50 km, masstart.

  • Finland: 21 Perttu Hyvärinen, 37 Remi Lindholm.

  • Kommentatorer: Chriso Vuojärvi och Matias Strandvall.

Herrarnas kungsdistans har bjudit på blandat godis för de finländska åkarna det här århundradet. Högvattenmärkena är Iivo Niskanens OS-guld 2018 och Matti Heikkinens VM-brons 2017. Avsevärt fler har kroknat under tävlingarnas gång och placerat sig utanför topp 30.

Finländarna: Allt att vinna, inget att förlora

Remi Lindholm skrider självsäkert till verket. Den Pernåbördige Lindholm bedyrade under torsdagens pressträff att hans starkaste egenskaper kommer väl till pass under femmilen.

Han sade att han tål långvarig smärta väl och det tillståndet lär alla 61 deltagare få smaka på under tävlingens gång. Det kärva föret kombinerat med den höga höjden lär innebära att segertiden kommer att överskrida två timmar. Då Alex Harvey vann VM-guld i Lahtis 2017 var segertiden 1.46.28,9.

Lindholms uthållighetsegenskaper kommer med andra ord att testas. Ett lämpligt mål för honom kunde vara att placera sig bättre än i skiathlonloppet, då han korsade mållinjen som 25:a.

Remi Lindholm skidar.
Bildtext Remi Lindholm är taggad inför OS-avslutningen.
Bild: Lehtikuva

Perttu Hyvärinen deltar i sin femte femmil i ett stort mästerskap. De tidigare fyra ledde alla till en Via Dolorosa. Hyvärinen, som har en sjätte och en sjunde plats i bagaget från OS i Peking, har som bäst i en femmil placerat sig på 27:e plats i OS 2018. Då förlorade han med över tio minuter mot guldmedaljören och goda vännen Iivo Niskanen.

Om Hyvärinen har återhämtat sig från djupdykningen i stafetten kan han till och med plocka sin tredje individuella topp tio-placering i Zhangjiakou. Om han inte gör sin bästa femmil i stortävlingskarriären har något gott rejält på tok.

Favoriter: Gör Krüger en bejublad entré?

Simen Hegstad Krüger var inför OS en av förhandsfavoriterna i alla distanslopp. Dessvärre testade han positivt för corona veckan innan OS-starten. Han har bidat sin tid på hög höjd i Italien och går in i femmilen som en stor joker. Är han i form är han till och med den största förhandsfavoriten.

Simen Hegstad Krüger jublar över segern i världscupfinalen.
Bildtext Simen Hegstad Krügers form är ett frågetecken.
Bild: AOP

Också de övriga norrmännen hör till medaljkandidaterna. Johannes Hösflot Kläbo har redan två OS-guld i Peking och vill ta revansch på den snöpliga avslutningen på VM-femmilen i fjol. En annan revanschsugen norrman är Sjur Röthe som avbröt skiathlonloppet och inte tävlat sedan dess. Senast de tävlades om medaljer i en fristilsfemmil gick guldet till Hans Christer Holund så Norge har fyra starka åkare i tävlingen.

Det samma gäller förstås Rysslands olympiska kommitté. Alexander Bolsjunov har deltagit i åtta OS-lopp och tagit medalj i samtliga. Det känns sannolikt att den sviten förlängs i och med femmilen. Denis Spitsov som tog silver bakom Bolsjunov i skiathlon är det näst starkaste ryska kortet. Artjom Maltsev och Ivan Jakimusjkin har också kapacitet att sälla sig in i tätstriden.

Utmanarna: Medaljerna utom räckhåll?

De norska och ryska kvartetterna ser så tuffa ut att det skulle vara en skräll om en åkare från någon annan nation skulle kliva upp på prispallen. De är snarare svarta hästar än utmanare.

Här är en lista på åkare som har potential att placera sig högt upp i resultatlistan:

  • Jens Burman, Sverige – lidit av ryggbesvär men formkurvan ser hoppingivande ut. Visade med sin femte plats i VM 2021 att han har tillräcklig uthållighet.

  • William Poromaa, Sverige – den svenska längdskidåkningens stora påläggskalv på herrsidan har levererat på hög nivå i OS. Har han tillräckligt med energi kvar i tanken för femmilen?

  • Andrew Musgrave, Storbritannien – i de tre senaste VM-tävlingarna har han placerat sig bland de åtta bästa på femmilen och var till och med nära medalj i VM 2017 då han slutade fyra. Har inte imponerat i OS men vet hur slipstenen ska dras på kungssträckan.

  • Adrien Backscheider, Frankrike – har satsat allt krut på femmilen. Nia på femmilen med fristil i VM 2019.

  • Clement Parisse, Frankrike – slutade tia i skiathlon och noterades för den femte snabbaste tiden på fristilshalvan.

  • Scott Patterson, USA – placerade sig på elfte plats i skiathlon och var till och med fjärde snabbast i fältet på fristil. Tia i VM-femmilen i fjol.

Herrarnas femmil startar klockan 8.00 och sänds direkt på TV2 och på Arenan. Christian Vuojärvi kommenterar tävlingen på svenska tillsammans med expertkommentator Matias Strandvall.

Programmet är inte längre tillgängligt
OS i Peking, längdskidåkning, herrarnas masstart 30 km (f) (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Niklas Edins svenska OS-lag vill bryta förbannelsen

  • Kl. 8.50, herrfinal Sverige–Storbritannien.

  • Kommentator: Bror-Erik Wallenius.

På damsidan har det firats svenska OS-guld i curling hela tre gånger. På herrsidan har det aldrig hänt.

Men nu är Lag Edin en seger ifrån en historisk guldmedalj. På lördagsmorgonen väntar Storbritannien i herrturneringens final.

– Det här är något som man i Sverige siktat på ända sedan curling kom med år 1998. Till en början var det Peter "Peja" Lindholm, mångfaldiga världsmästare, som försökte utan framgång.

– Sedan blev det Niklas Edins tur. Hans OS-karriär har haft en tydlig trend så här långt. Första gången som kapten blev det en fjärde plats, sedan tredje plats, gången efter det blev man tvåa – och nu är de i final, där man ju borde bli etta enligt denna trend, berättar Yle Sportens kommentator Bror-Erik Wallenius.

Niklas Edin för en curlingsten.
Bildtext Niklas Edin gör sitt fjärde OS.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ovisst läge

Inför spelen rankades Storbritannien som världsetta och britterna slog också Sverige i gruppspelet med siffrorna 7–6. Men Edins mannar har tagit hem de tre senaste världsmästerskapen och har haft OS-guldet som ett uttalat mål.

– Jag skulle inte våga påstå att Storbritannien är en favorit. För en så rutinerad kapten som Niklas Edin spelar gruppspelet ingen roll. Ända från början var han ju på väg mot slutspelet utan större hinder, vilket berättar om hans nivå. Han är alltid i slutspelet – och där spelar det ju ingen roll vem man möter, man måste ju kunna slå alla.

– Jag vill säga att det här är den mest realistiska chansen att vinna. Vi har erfarenheten och spelet, men möter bästa laget någonsin. Det kommer bli otroligt tufft, men vi har inget att förlora. Bara in och kötta allt vi kan, sa Edin själv till Sportbladet, efter en dramatisk semifinalseger över Kanada.

Svenska curlingherrarna firar.
Bildtext Sverige säkrade OS-medaljen efter en semifinalrysare. Laget utgörs av Niklas Edin, Oskar Eriksson, Christoffer Sundgren och Rasmus Wranå.
Bild: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Wallenius fascineras av den svenska curlingtraditionen. Landet har klarat sig utmärkt, trots att man inte har samma bredd som till exempel just Kanada, där närmare ett par miljoner personer uppges utöva sporten minst en gång per år.

– Av någon märklig anledning är Sverige bra på udda grenar som den här. Jag gillar deras spelsätt. Sverige har traditioner i sporten, trots att man är en liten nation. De har inte den massa som finns i till exempel Kanada, men ändå har de lyckats klara sig lika bra under de två senaste årtiondena.

Sabbatsår för Edin?

Niklas Edin har hört till världseliten länge. Nu är första OS-guldet nära – men sedan kan det bli en paus.

– Ska man göra en till OS-satsning tror jag att det är klokt att man backar tillbaka och ser till helheten. Är det fyra år till med ”all in” eller ska man göra något annat vid sidan om, funderade 36-årige Edin på en pressträff inför OS.

– Ett sabbatsår kanske inte är otänkbart men samtidigt beror det helt på hur satsningen kommer att se ut.

Svenska och brittiska curlingherrar hälsar på varandra.
Bildtext Storbritannien var bättre än Sverige i gruppspelet.
Bild: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Curling är ytterst påfrestande, betonar Wallenius.

– Det är en otroligt tuff sport, som sliter på kroppen – allt som görs sker ju i onaturliga positioner. Det är konstiga vinklingar, timlånga knäböj och så ska man sopa med kvasten på ett slitsamt sätt.

– Jag misstänker att det blir ett sabbatsår för Edin ifall det blir guld, ett år att återhämta sig, tror referenten.

Sverige kan också ta en medalj i damernas curling i morgon. Anna Hasselborgs lag möter Schweiz i en bronsmatch som börjar klockan 14.05.

Herrarnas curlingfinal startar klockan 8.50 och sänds direkt på Arenan och som som en eftersändning i TV2. Bror-Erik Wallenius kommenterar på svenska.

Programmet är inte längre tillgängligt
OS i Peking, curling, herrarnas final: SWE-GBR (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

OS-lördagens tidtabell

03.30 Freestyle, halfpipe herrar, final
03.30 Bobsleigh, fyrmanna herrar, heat 1 och 2
04.00 Alpint, lagtävling
08.00 Längdskidåkning, 50 km masstart (fristil), herrar | Perttu Hyvärinen, Remi Lindholm
08.50 Curling, herrar, final Storbritannien – Sverige
09.00 Skridsko, masstart, damer och herrar
13.08 Konståkning, fria programmet, par
14.00 Bobsleigh, dubbel damer, heat 3 och 4
14.05 Curling, damer, bronsmatch, Sverige–Schweiz
15.10 Ishockey herrar, bronsmatch, Sverige–Slovakien

Laddar, ett ögonblick...

Diskussion om artikeln