Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"En sjuk besvikelse" – tårar och domarilska efter att Tre Kronor missat drömfinalen mot Finland

Sveriges hockeyherrar deppar.
Bild: George Walker IV-USA TODAY Sport

Sveriges hockeyherrar får ladda om inför en bronsmatch mot Slovakien i stället för att möta Lejonen i OS-finalen. Det är inte så att man försöker missa, deppade anfallaren Carl Klingberg för Sportbladet efter dubbla bommar i en utdragen straffläggning.

Fredagens andra semifinal mellan Sverige och ROC gick till straffläggning, och där krävdes hela åtta par för att få fram finalisten. Arsenij Gritsjuk satte den avgörande ROC-straffen, samtidigt som Max Friberg missade, och Finlands finalmotstånd var spikat.

Vi följde matchen i vår livebevakning av OS-dagen, som hittas här!

– Jag har en variant som jag brukar köra. Jag har satt några straffar med den under säsongen men i dag var det stängt mellan benen. Den kommer jag leva få med resten av mitt liv, sa svenska kaptenen Anton Lander till Expressen, efter att han bommat sitt försök.

Sverige gjorde en utmärkt semifinal och just Lander, samt Henrik Tömmernäs, hade kunnat punktera matchen med sina straffra.

– Fruktansvärt tomt. En sjuk besvikelse. Det är inte så att man försöker att missa, kommenterar Carl Klingberg, som stod för dubbla straffmissar, för Sportbladet.

Domarna tillät mycket i förlängningen

En av två svenska målskyttar i straffläggningen var målkungen Lucas Wallmark. Han var tårögd i intervjuzonen.

– Så klart är det jävligt tufft. Vi sliter som djur för varandra. Att förlora på det här sättet är tufft, en stor besvikelse så klart.

Samtidigt fanns det en viss ilska i det svenska lägret över domararbetet i förlängningen. Svenskarna protesterade högljutt först då Mathias Bromé blev fälld, och en stund senare då ryssen Pavel Karnaukhov körde över Tre Kronor-keepern Lars Johansson.

Pavel Karnaukhov krockar med Lars Johansson.
Bildtext Pavel Karnaukhov träffade till motståndarmålvakten Johansson med kraft.
Bild: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

– Domarna var jäkligt klara med att inte göra några efterslängar och sånt spel. Han (Karnaukhov reds. anm.) gjorde inget som helst för att vika av och körde istället på "Lasse". De har tagit utvisning på det tidigare, så jag tycker att det är fegt att inte ta den, menade backen Lukas Bengtsson för Sportbladet.

– De släppte ju allt tydligen, de ville inte vara med och peta och göra något, inte ta ett beslut. Vi kan inte påverka det nu heller utan det är bara acceptera och gå vidare, sa backkollegan Christian Folin till Expressen.

Sveriges bronsmatch mot Slovakien börjar klockan 15.10. Finlands final mot ROC på söndagen startar redan klockan 6.10.

Diskussion om artikeln