Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bolsjunov säkrade titeln som OS-kung – urstarke ryssen knäckte alla i stympade avslutningen

Från 2022
Uppdaterad 19.02.2022 15:36.
Programmet är inte längre tillgängligt
Aleksandr Bolsjunov knep sitt tredje OS-guld i Kina – dubbelt ryskt i herrarnas förkortade avslutning - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det var bara Iivo Niskanen som kunde stoppa Aleksandr Bolsjunov individuellt i OS-spåren. Ryssen säkrade sitt tredje guld i Kina och jublade som spelens skidkung.

Tätt inpå start i herrarnas sista distans i OS-längdåkningen kom beskedet att femmilen kortas ner på grund av det kyliga vädret i Zhangjiakou. I stället blev det inte ens en tremil.

Det spelade ändå ingen roll för skidstadions kung Aleksandr Bolsjunov. Ryssen körde hem sitt tredje OS-guld i Kina efter ett magnifikt slutvarv.

Precis som i skiathlonen i början av mästerskapet visade Bolsjunov vem som har högst kapacitet i fristilen. Varken hans landsmän eller norrmännen kunde hota 25-åringen.

Tio man gick ut tillsammans i tätgruppen på sista varvet. Två tvingades ge sig i början av varvet då Bolsjunov tryckte på, tre till var uträknade då nästa ryck kom.

Tre ryssar och två norrmän gjorde till slut upp om medaljerna. I den sista stora uppförsbacken var det bara Simen Hegstad Krüger och Ivan Jakimusjkin som var med.

Krüger tog medalj efter coronasmittan

Bolsjunov, Krüger och Jakimusjkin kom in mot stadion i samlad tropp, och i det sammanhanget är Bolsjunov den starkaste spurtaren.

Ryskt guld – Bolsjunovs tredje triumf i Zhangjiakou. Därmed säkrade han också titeln som stor OS-kung med totalt fem medaljer.

Bakom Bolsjunov säkrade Jakimusjkin en rysk dubbel.

Simen Hegstad Krüger tar dricka under OS.
Bildtext Simen Hegstad Krüger tog ett brons.
Bild: Lehtikuva

För Krüger blev det ett brons – en revansch för norrmannen efter mardrömsveckorna. Krüger testade positivt i ett PCR-test inför det norska landslagets avfärd till Kina, och därför missade han bland annat chansen att försvara sitt skiathlonguld från 2018.

För ungefär en vecka sedan landade Krüger i Kina och efter det har han laddat för en medalj i herrarnas längsta distanslopp.

Tung finsk OS-avslutning

I herråkarnas sista OS-lopp kom bara två finländare till start. Och varken Perttu Hyvärinen eller Remi Lindholm hade någon speciellt rolig eftermiddag i Kina.

Båda två fanns med i tätgruppen i ungefär en tredjedel av loppet, men när Maurice Manificat skruvade upp farten på andra varvet var det kört.

Hyvärinen, som har två topp tio-placeringar i OS, avslutade mästerskapet med att bli 19:e – drygt tre minuter efter Bolsjunov. Att han inte lyckades hålla sig i tätgruppen under det andra varvet grämde.

– Det kändes helt bra i dag. Jag vet inte vad som hände på andra varvet. Fältet spräcktes helt plötsligt, kommenterade Hyvärinen för Yle efter tävlingen och tillade att han inte tyckte vädret var så illa.

– Sjätte och sjunde placeringarna var helt otroliga för mig. De är jag jätteglad över. De två fina topprestationerna kommer jag ta med mig. Nivån har stigit och i synnerhet i klassiskt lyckades jag väldigt bra, avslutade Hyvärinen och syftade på karriärens bästa placeringar i skiathlon och 15 kilometer klassiskt.

För Lindholm blev det en tung avslutning på OS. Debutanten gick ut ensam på sista varvet och tappade mycket tid. Lindholm blev 28:e i tävlingen, nästan fyra och en halv minut efter dagens segrare.

Lindholms bästa placering i Zhangjiakou blev 25:e platsen i skiathlonen för två veckor sedan.

Resultat, 30 km (f):

1. Aleksandr Bolsjunov ROC 1.11.32,7
2. Ivan Jakimusjkin ROC+5,5
3. Simen Hegstad Krüger NOR +7,0
4. Artem Maltsev ROC +10,7
5. Sjur Röthe NOR +15,8
6. Denis Spitsov ROC +26,2
7. Clement Parisse FRA +28,8
8. Scott Patterson +33,9
--------------
19. Perttu Hyvärinen FIN +3.16,8
28. Remi Lindholm FIN +4.22,9

Diskussion om artikeln