Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: Femmilen blev kapad med en häcksax – inga stilpoäng till Fis, de kunde ha lyssnat på åkarna

Från 2022
Längdåkare under herrarnas OS-lopp.
Bild: Lehtikuva

Fem mil blev inte ens tre mil. För att trygga åkarnas hälsa? Jo. För att skjuta sönder åkares bästa distans? Det också.

Att huttra sig igenom en dryg timme i intervjuområdet vid skidstadion efter herrarnas OS-avslutning var lite lustigt.

Sasha Bolsjunov i guldskor dansade fram som en kung, finländarna gjorde en slätstruken figur och Remi Lindholm pratade om sitt könsorgan (snart hittar han säkert nya kroppsdelar som blir kalla) – men de allra flesta var framför allt överens, frustrerade och rent av förbannade.

Grundackordet för snacket: Varför kapade det internationella skidförbundet Fis tävlingsdistansen med nästan hälften och formade om vissa åkares bästa tävlingsform totalt?

Ett par timmar före starten i femmilen började ryktet gå i OS-bubblan. En timme senare var distansen brutalt klippt med en häcksax, starttiden flyttad och diskussionen brann för fullt.

Borde Fis ha bemödat sig att lägga örat mot rälsen och lyssna då tåget av åkare dundrade fram?

Verkligen, är min personliga åsikt.

Niskanen kritisk

Fis ville skydda åkarnas hälsa under en kall och vindpinad lördag. Det kan man ha förståelse för.

Det var kallt, kan jag intyga.

Men att förvandla femmilen med en tävlingstid på dryga två timmar till en knapp tremil på dryga timmen är nästan som att bestämma sig för att ett OS-maraton mäter 21 kilometer den här gången.

För några timmar senare var Iivo Niskanen fortfarande regerande olympisk mästare på femmilen. Han vann den tävlingen efter ett lyckat skidbyte och en kraftfull insats i Sydkorea, men också tack vare en målmedveten satsning med långa mängdpass för att vara förberedd för den belastning som den klassiska femmilen medför.

Och samtidigt som startskottet small i dag twittrade Finlands OS-kung från soffan där hemma: "Kungsdistans på 28 kilometer. Det är lätt att ropa från soffan, men jag kan bara tänka mig hur det här känns för exempelvis Holund.".

– Jag var väldigt inställd på att köra en femmil i mitt sista OS-lopp. Jag blev lite överraskad att de gjorde om den så tätt inpå starten, sa Holund i sin tur när han kom till havet av norska journalister.

Samlar inga stilpoäng

När köldeffekten från vinden räknades in ska kvicksilvret ha landat på 26 minusgrader i dag. Men som Johannes Høsflot Klæbo sa i den kruttorra luften:

– Femton minusgrader här känns inte som femton minusgrader i Lillehammer. Där svider det, här svider det inte. Förhållandena för att tävla var mycket bättre än att stå här och prata med er. Där ute var det okej. Det här är väl däremot värsta platsen på jorden, sa Klæbo med ett snett leende.

Katastrof, parodi på det hela. Märkligt beslut. Kör en femmil eller ställ in

Calle Halfvarsson

För redovisningens starka effekt kan vi väl och klistra in vad några andra tyckte också:

– Katastrof, parodi på det hela. Märkligt beslut. Kör en femmil eller ställ in. Om det är okej att åka tjugoåtta kilometer går det att åka femtio, säger Calle Halfvarsson.

– Ett löjligt beslut. Vi ville köra en femmil – och tjugoåtta kilometer är som ett lopp över femton kilometer. Det blir hög fart från början, säger Andrew Musgrave.

– Inkompetent beslut. OS-medalj till Fis för dagens dummaste beslut, säger Jens Burman.

Vi lägger på locket där och konstaterar att Fis inte samlar stilpoäng. Inget nytt på den fronten, med andra ord.

Diskussion om artikeln