Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hur ser framtiden ut för alla husdjur som har skaffats under coronapandemin? Djurskyddsföreningarna oroade då allt fler återvänder till kontoret

Uppdaterad 21.02.2022 10:42.
Två katter på ett djurskyddshem.
Bildtext Endast 20 procent frågar efter sina bortsprungna katter i Åbotrakten. Bildsättningsbild.
Bild: Jere Sanaksenaho / Yle

Under coronatiden har fler skaffat sig ett husdjur. Men ett husdjur kräver omsorg och uppmärksamhet och kostar pengar och nu märks det att en del inte längre kan eller vill behålla sina husdjur.

De negativa effekterna av att folk har skaffat sig husdjur börjar nu märkas på en del håll i landet. Exempelvis har den nationella djurskyddsorganisationen SEY uttryckt sin oro för vad som kommer att ske med alla de husdjur, som folk har skaffat under coronapandemin.

Vid Helsingfors djurskyddsförening har man redan lagt märke till att en del överger de husdjur man skaffat sig under coronapandemin. Det här gäller exempelvis kaniner. Det kan vara knepigare att behålla djuret då man återvänder till kontoret och djuret inte klarar av att vara ensamt under längre perioder.

Vid Åbo djurskyddsförening har man ännu inte lagt märke till en liknande trend. Men intresset att skaffa ett husdjur har ökat och många hör av sig till föreningen för att få adoptera ett djur.

– Jag har hört från andra djurskyddsföreningar i landet att det börjar synas att folk återvänder till jobbet. Det säger Britt-Marie Juup, verksamhetsledare för Åbo djurskyddsförening.

En finsk spets, hund, som kisar mot solen och ser nöjd ut.
Bildtext Det är jobbigt för en hund att vara ensam långa tider, speciellt om den har vant sig vid att ägaren har jobbat hemifrån. Bildsättningsbild.
Bild: Marie Söderman / Yle

Hundägare brukar fråga efter sin bortsprungna kompis, men bortsprungna katter är inte lika saknade

Trots det har allt fler vänt sig till Åbo djurskyddsförening för att hitta ett nytt hem åt sina husdjur. Men djurskyddsföreningen kan inte ta emot de här djuren på grund av utrymmesbrist, utan hjälper i första hand de djur som är i nöd. I de här fallen är det mer djurägaren som är i nöd och inte djuret, konstaterar Juup.

Föreningen kan ändå hjälpa ägaren att hitta ett nytt hem till djuret via en webbplats, som upprätthålls av djurskyddsföreningarna i Finland. Det är särskilt kaniner som folk inte kan eller vill behålla, men också katter överges oftare än hundar.

Största delen av hundägarna frågar efter sina bortsprungna hundar och hämtar hunden inom ett dygn då den hittas. Men endast 20 procent av kattägarna i Åbotrakten frågar efter sin bortsprungna katt.

– Det handlar om hur vi värdesätter olika sällskapsdjur.

Ett husdjur kostar pengar och behöver vård och sällskap

Det är ett stort ansvar att skaffa sig ett husdjur och man ska vara förberedd på att ta hand om sin familjemedlem i många år, påminner Juup. En hund kan bli 15 år gammal och en katt kan leva i 20 år.

Man måste också spendera mycket tid tillsammans med sitt husdjur. Det är tungt för husdjuret, speciellt för en hund om familjen först är borta hela dagen på grund av jobb och skola och sedan springer iväg på hobbyer under kvällen. Dessutom är det bra att ha ett nätverk av bekanta och anhöriga som kan ta hand om djuret om man åker på en resa.

Anskaffningspriset för djuret är också en bråkdel av de kostnader, som ett djur medför. Den ekonomiska aspekten är alltså också viktig, påminner Juup.

– Det är frågan om matkostnader och veterinärkostnader. Djuret kan råka ut för en olycka och måste vårdas och husdjur kan också få kroniska sjukdomar som måste medicineras.

Djuskyddsföreningar oroar sig för hur det ska gå för husdjur som skaffats under coronan - Spela upp på Arenan