Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"Parisarna är solidariska och låter sig inte kuvas"

Från 2015
hanna von wendt om attackerna i Paris
Bildtext Hanna von Wendt bor en bit utanför centrala Paris.

Finlandssvenska Hanna von Wendt bor en bit utanför centrala Paris och var hemma då informationen om terrordåden började strömma in. Hennes man var ute på stan för att hämta sina döttrar på tågstationen och han kunde rapportera om poliser och militärfordon som fanns överallt.

- När de sedan kom hem, lyckligtvis i säkerhet, satte vi oss ner framför tv:n för att följa med händelserna och där satt vi sedan nästan hela natten, berättar von Wendt som har bott i Paris i tre år och jobbar på ett försäkringsbolag.

Efter en så gott som sömnlös natt har Hanna von Wendt och hennes man idag fokuserat på att ta reda på att alla deras vänner och bekanta har klarat sig oskadda och att försöka få en bild av vad som egentligen har hänt i deras hemstad.

Parisarna är solidariska

Nu dagen efter terrordåden har Hanna von Wendt och alla de övriga Parisborna fått rekommendationer om att hålla sig inomhus. Hon tror ändå inte att Paris nu i och med det här kommer att förvandlas till en spökstad med folktomma gator.

- Parisarna kommer nog ändå att gå ut på gatorna senast imorgon, söndag, för det är ett väldigt solidariskt folk som inte låter sig kuvas ens av en terrorattack. Jag tror att solidariteten kommer att visa sig igen, gissar von Wendt.

Parisarna kommer nog ändå att gå ut på gatorna senast imorgon, söndag, för det är ett väldigt solidariskt folk som inte låter sig kuvas ens av en terrorattack.

― Hanna von Wendt

Sedan de förra terrordåden i Paris, attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i januari 2015, har Hanna von Wendt märkt att närvaron av beväpnade poliser och militär har ökat märkbart.

- Jag kan ändå inte säga att jag har varit mer aktsam än tidigare, men jag tror att man får någon sorts automatik i att titta sig omkring lite extra då man rör sig på allmänna platser.

Vi måste leva som vanligt

Hur livet i Paris fortsätter efter fredagens terrordåd har Hanna von Wendt svårt att säga, men hon tror att de allra flesta kommer att försöka återgå till det normala så fort som möjligt.

- Det enda sättet vi kan visa att vi inte godkänner terrordåd är att försöka leva som vanligt och våga röra sig där man alltid har rört sig, konstaterar von Wendt.

Det enda sättet vi kan visa att vi inte godkänner terrordåd är att försöka leva som vanligt och våga röra sig där man alltid har rört sig.

― Hanna von Wendt

De närmaste dagarna kommer det utlysta undantagstillståndet antagligen att ändå i viss mån påverka parisarnas vardagsliv.

- Jag tror att det kan bli svårt att ta sig in till stan med offentliga kommunikationsmedel, så man får säkert räkna med mer tid. Säkert kommer jag en tid att vara mera på min vakt, men det är konstigt hur människan vänjer sig vid en otrygghetskänsla och vi som bor här är konstant medvetna om att det hela tiden förekommer hot mot staden, säger Hanna von Wendt.