Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mästerlig avslutning gav Kerttu Niskanen OS-brons – Therese Johaug vann tremilen i överlägsen stil

Från 2022
Uppdaterad 20.02.2022 08:03.
Programmet är inte längre tillgängligt
Kerttu Niskanen stod för en makalös avslutning och knep OS-brons på tremilen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I brutala förhållanden imponerade Kerttu Niskanen stort. Hon tog sin andra individuella medalj i OS. Det blev ett brons på tremilen där Therese Johaug var överlägsen.

Vinden var påtaglig då damerna gav sig ut i spåret för den sista kraftmätningen i detta OS, men Therese Johaug verkade inte bry sig speciellt mycket om de yttre förutsättningarna.

Johaug tog kommandot direkt från start och redan efter några minuters åkning bildades luckor i fältet. Sex åkare hängde på Johaug i början men tätgruppen reducerades snabbt till fyra damer.

Johaug, Ebba Andersson, Jessie Diggins och Delphine Claudel hjälptes åt med farthållningen i några kilometer men i början på det andra varvet stack norskan sin egen väg. Diggins försökte hänga på Johaug men var chanslös och luckan växte snabbt.

De sista 20 kilometerna åkte Johaug i egen majestät och tog guldet i sitt sista OS-lopp. Norskan blev spelens skiddrottning med guld i skiathlon, på 10 kilometer och tremilen.

– Jag är så glad. Inför spelen hade jag inget individuellt OS-guld ocn nu har jag tre, säger Johaug till Yle.

– Att kunna avsluta med tre guld är en dröm som går i uppfyllelse. Det betyder en hel del för mig.

Diggins gjorde också en stark insats i sin ensamhet. Även om hon inte kunde rå på Johaug hade hon bra tryck i åkningen och amerikanskans silvermedalj var aldrig hotad.

Johaug med norska flaggan.
Bildtext Johaug blev skiddrottning i OS.
Bild: AFP / Lehtikuva

Otrolig avslutning av Niskanen

Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski klarade inte av att gå med i Johaugs tempo i början, men de kunde senare i loppet som en del av en större grupp åka i kapp Claudel.

Gruppen hade också häng på trean Andersson men svenskan hittade en ny växel på det tredje varvet. Anderssons lucka på tio sekunder växte förvånansvärt snabbt till nästan halvminuten.

Men Anderssons lucka höll inte. Några kilometer före mål var den fortfarande stor men då satte Kerttu Niskanen in den sista stöten.

Hon tog upp jakten på Andersson och in mot stadion gled hon i kapp och förbi. Niskanen höll sedan ihop på målrakan och spurtade hem bronset – hennes andra individuella medalj i OS.

– Det känns otroligt bra. Formen var varit bra under hela OS och då jag startade loppet i dag ville jag verkligen kämpa om medaljerna.

– Jag tänkte försöka gå i kapp Ebba i sista stigningen men vinden gjorde att det blev först på slutet. Alla finländare skrek åt mig på sista varvet att ta inte fjärde platsen, kämpa om bronset. Jag bestämde mig för att ge allt och fick belöning, säger Niskanen till Yle.

Finland har tagit sex skidmedaljer i OS och syskonen Niskanen har stått för fem av dessa.

– Det är fint att vi båda har lyckats väldigt bra i detta OS. Vi har i många år varit viktiga åkare för Finland. Iivos framgångar motiverar mig, jag kan njuta av hans framgångar och jag vet att det är ömsesidigt.

Kerttu Niskanen jublar.
Bildtext Kerttu Niskanen tog sin andra individuella medalj i OS.
Bild: EPA-EFE / All Over Press

Staven gick av för Pärmäkoski

En tröttkörd Andersson blev bara åttonde i loppet. För Krista Pärmäkoski försvann medaljchansen i början av sista varvet. Hennes stav gick av och då var tävlingen körd för hennes del.

– Allt var under kontroll och kändes bra till stavbrottet, sedan kunde jag inte hämta ikapp det jag tappade. Jag är glad för Kerttus skull men jag vet samtidigt att med nuvarande form kunde jag också ha kämpat om medaljerna.

– Målsättningen var att jag skulle vara i mitt livs form här, vi gjorde förändringar till den här säsongen. Jag lyckades i det här projektet så det finns många jag vill tacka, bland annat min tränare och familj, säger Pärmäkoski.

Anne Kyllönen och Johanna Matintalo åkte tillsammans längre ner i fältet under hela loppet. Det blev till slut en 20:e plats för Kyllönen medan Matintalo gick i mål som 23:e dam.

Resultat 30 km (f):

1. Therese Johaug, NOR 1.24.54,0
2. Jessie Diggins, USA + 1.43,3
3. Kerttu Niskanen, FIN + 2.33,3
4. Jonna Sundling, SWE + 2.35,4
5. Tatjana Sorina, ROC + 2.37,2
---------
10. Krista Pärmäkoski, FIN + 3.41,0
20. Anne Kyllönen, FIN + 6.47,0
23. Johanna Matintalo, FIN + 7.07,7

Diskussion om artikeln