Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonen fixade historiskt OS-guld! Björninens styrning avslutade briljant blåvit finalinsats: "Helt otroligt, går inte att beskriva"

Uppdaterad 20.02.2022 08:47.
Finlands spelare firar segern.
Bildtext Efter två silver och fyra brons får Finland lov att fira på allvar efter en hockeyturnering i OS.
Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

Lejonen gjorde det! Finland säkrade sitt första OS-guld någonsin efter att ha vänt ett underläge till seger mot det ryska laget. Avgörandet? Hannes Björninen styrde in en puck signerad Marko Anttila i den tredje perioden.

Vilken historisk OS-söndag det blev!

Lejonen följde upp Kerttu Niskanens bronsbragd med att kirra Finlands första OS-guld i ishockey någonsin. Efter fyra silver och två brons i herrturneringarna får Finland äntligen lov att fira på torget också i februari.

Efter slutsummen i Peking flög klubbor, hjälmar och handskar runt i hallen, medan spelarna rusade in på isen i en oförglömlig glädjeanstormning.

– Lejonen fixar det! De kommer till Peking som jättefavoriter och åker hem som guldmedaljörer! ropade matchkommentatorn Christoffer Herberts medan han viftade med armarna på pressläktaren.

Finalmatchen blev en tajt, välspelad och olidligt spännande historia i tre akter. Ryssland tog ledningen i den första perioden – Finland kvitterade i den andra och avgjorde i den tredje.

VM-hjälten Marko Anttila fortsatte leverera då det krävs som mest i stortävlingsfinaler. Den två meter långa anfallaren slängde in en puck framför mål som klubbkamraten Hannes Björninen styrde in.

Finlands OS-medaljer i herrhockey

2022 i Peking: guld

2014 i Sotji: brons

2010 i Vancouver: brons

2006 i Turin: silver

1998 i Nagano: brons

1994 i Lillehammer: brons

1988 i Calgary: silver

Det tredje målet i matchen blev det avgörande. Ryssland jagade febrilt en kvittering, men turneringens bragdmålvakt Harri Säteri spikade igen.

Finland gjorde en sensationell tredje period och kontrollerade händelserna på isen fram till det förlösande matchslutet. I stället för rysk dominans var det finländsk briljans som gällde.

– Det är otroligt, det här går inte att beskriva med ord. Det är en overklig känsla. Under en turnering är man här några veckor, vi har haft kul med grabbarna och får en sådan här belöning.

– Vi är en sammansvetsad grupp, vi kämpar för varandra. Nu får vi njuta av det här. OS-guldet är vårt och det är allt som betyder något, säger matchvinnaren Hannes Björninen till Yle.

Underläge efter suverän första period

Finlands matchindelning var piggare än förväntad.

Lejonen gjorde en kanonperiod enligt nästan alla parametrar. Laget vann skottstatistiken med 15–7 och uppträdde hungrigt och suktande.

Det enda som saknades var en fullträff.

Hannes Björninen var närmast. En puck levererades in framför mål för styrning, men Jokeritspelaren fick snedträff och brottades ner. Han svarade med hög klubba och i stället för 1–0 fick Finland spela boxplay.

Ryska spelare firar sitt ledningsmål i matchen.
Bildtext Det ryska laget hittade rätt i powerplay.
Bild: Lehtikuva

Ingen stress, tänkte nog de flesta. Inför finalen hade ROC bara tagit vara på två av sina sexton lägen i powerplay. Så varför skulle de lyckas nu?

Den ryska repliken väntade inte på sig. Efter 18 sekunder i numerärt överläge tog Michail Grigorenko ett skott från den högra tekningscirkeln och avslutet svepte förbi Harri Säteri.

Senare i perioden fick Lejonen chans att spela med fem mot fyra, men den här gången gick den resliga ryska målvakten Ivan Fjodotov inte att överlista. Det var hetsiga anfallsräder, slagskott och returer. Utan utdelning.

Pokkas chansning lönade sig

Efter den första periodpausen fick Finland till slut – rättvist – utdelning för slitet.

Ville Pokka levererade in en puck på måfå mot det ryska målet och den smet in bakom en skymd Fjodotov. Om man inte ser ett avslut är det svårt att rädda det.

Målet var Pokkas första i turneringen, snacka om att leverera i rätt läge.

Finland firar sin kvittering i finalen.
Bildtext Skottregnet gav till slut utdelning för Finland.
Bild: Lehtikuva

Efter kvitteringen hittade finalen till slut sin form och det blev en jämn nagelbitare mellan turneringens storfavoriter, precis som väntat alltså.

Siffrorna 1–1 stod sig perioden ut och lagen förberedde sig för sina sista brandtal i omklädningsrummet inför den avslutande akten.

Björninen avgjorde

En halvminut in i den tredje perioden satte Finland in det guldskimrande 2–1-målet.

Marko Anttila, VM-hjälte nummer ett i Bratislava 2019, skickade in gummitrissan framför mål och Björninen tog revansch för utvisningen i den första perioden genom att styra in segermålet.

Marko Anttila firar ett mål.
Bildtext "Mörkö" var igen i händelsernas centrum.
Bild: Lehtikuva

Efter ledningsmålet fortsatte Finland kontrollera händelserna i Peking. Det vara aldrig någon fara på taket. Saku Mäenalanen var rentav nära att göra 3–1 meed åtta minuter kvar att spela.

– Superlativen tar slut! ropade en lyrisk Christoffer Herberts, som kommenterade matchen bredvid Yle Sportens utsände på pressläktaren i Peking.

Juuso Hietanen träffade ribban med sex minuter kvar och klockan bara tickade, tickade och tickade. Till slut var timglaset tomt.

Och när slutsummern ljöd var euforin total.

Slovakien tog brons i turneringen efter att ha vunnit över Sverige med 4–0 i lördags. Det var landets första hockeymedalj i OS någonsin.

Resultat

Finland–Ryssland 2–1 (0–1, 1–0, 1–0)

0–1 Michail Grigorenko (Nesterov, Gusev) 7.17

1–1 Ville Pokka (Björninen, Ohtamaa) 23.28

2–1 Hannes Björninen (Anttila, Ohtamaa) 40.31

Diskussion om artikeln