Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Makalösa bronskampen i tremilen: Niskanen berättar om hur hon fick vittring på Andersson – bittra svenskan: "Chockad, fruktansvärt orättvist"

Från 2022
Kerttu Niskanen firar sitt OS-brons.
Bildtext Ett hyfsat OS för Kerttu Niskanen, eller vad sägs om två medaljer och tre fjärdeplatser?
Bild: Lehtikuva

Fem medaljer till en familj – syskonen Niskanen samlade majoriteten av Finlands OS-medaljer. Kerttu Niskanen medger att den dramatiska avslutningen var en kamp mot tröttheten.

Det finländska skidlandslagets OS kulminerade under den sista kilometern av damernas tremil. Ett lyckat mästerskap fick en bronskantad avslutning – efter en makalös slutforcering av Kerttu Niskanen.

Ebba Andersson stora försprång försvann i ett nafs. När åkarna kom in på stadion för bronsstriden var det Niskanen som var först och höll den platsen.

– Det var en kamp mot tröttheten. I sista uppförsbacken kom Ebbas rygg bara närmare och det gav ännu mer krafter. I en tremil är avslutningen viktig och jag trodde på det, säger Niskanen.

– Jag kommer inte riktigt ihåg slutet. Jag var riktigt trött. Jag kommer bara ihåg när jag passerade Ebba.

Kerttu Niskanen efter målgång i OS.
Bildtext Kerttu Niskanens uthållighet räckte för ett brons.
Bild: Lehtikuva

Samtidigt som Niskanen flög fram blåste Anderssons chanser bort i motvinden. Och svenskan var bitter när hon anlände till intervjuzonen.

– När kastvindarna kom var jag chanslös. Helt ärligt blev jag chockad när de kom ikapp. Det känns bara fruktansvärt orättvist. Det här var inte det OS som jag hade drömt om.

"Oförglömligt OS"

För Niskanen blev OS en fullträff. Efter att ha väntat på sin första individuella medalj en hel karriär åker 33-åringen nu hem med två.

Utöver Niskanen är det bara trippelmästaren Therese Johaug och amerikanskan Jessie Diggins som reser från Kina med fler än en individuell medalj på damsidan.

– Jag hade inte riktigt trott på det här – även om jag förväntade mig bra resultat. Två medaljer och dessutom tre fjärdeplatser (red. anm. två i stafett och en i skiathlon). Jag har haft en bra form och en kanonuppladdning. Dessutom har jag varit frisk.

– De andra ska verkligen vara i slag för att slå mig.

Jessie Diggins, Therese Johaug och Kerttu Niskanen på pallen i OS.
Bildtext De tre damåkarna som tog fler än en individuell medalj stod också på pallen efter tremilen.
Bild: Lehtikuva

Skidlandslagets facit blev sex medaljer – och syskonen Niskanen stod för merparten av medaljerna.

– Ett oförglömligt OS för vår familj. Vi kan bara vara nöjda.

Johaug satte upp farten

Tremilen var med stor sannolikhet Niskanens sista olympiska tävling. Länge såg det ut som att hon skulle få nöja sig med en plats precis utanför pallen.

Johaug spräckte fältet tidigt och hon fick med sig tre åkare. Norskan hakade av resten och vann helt överlägset, bakom henne lyckades Diggins kriga hem silvret.

– Jag var lite förvånad över att så många valde att försöka hänga på Therese. Jag kände att den farten var för tuff för mig.

Therese Johaug går i mål som olympisk mästare.
Bildtext Therese Johaug tog hem alla distanslopp i Kina.
Bild: Lehtikuva

Med några kilometer kvar att köra var avståndet till Andersson fortfarande mellan tjugo och trettio sekunder.

– På sista varvet tänkte jag att det blir en kamp om fjärdeplatsen. Men ledarna skrek att jag ska ge allt och försöka. Och nu var turen på min sida. Ebba tvingades köra ensam i motvind och det är inte enkelt.

Efter en radda med fjärdeplatser i mästerskap lyckades Niskanen sudda ut den stämpeln i Zhangjiakou. Det blev alltså två medaljer på en dryg vecka, en arbetsdryg sådan.

– Det har varit en lång resa hit och många lopp. I dag var det bara att försöka överleva.