Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Succétränaren Jukka Jalonen om Lejonens segerrecept: "Vi är säkert bäst i världen på hur ledningsgrupper fungerar, alla är fullblodsproffs"

Från 2022
Uppdaterad 20.02.2022 11:03.
Jukka Jalonen med Finlands flagga efter OS-guldet.
Bild: Lehtikuva

Lejonen gick genom hela OS-turneringen med idel segrar. Den sista mot det ryska laget säkrade ett historiskt OS-guld. Jag kunde inte vara gladare för finländsk ishockey, säger förbundskaptenen Jukka Jalonen.

Lejonens OS-lag 2022 lyckades med det som truppen 2006 gick bet på – att vinna en final och bli olympiska mästare.

Finalen i Peking blev tajt men efter Hannes Björninens 2–1-mål i början av sista perioden hade Lejonen full koll på händelserna.

– I morse, då jag vaknade, var drömmen att vinna matchen och så gick det. Vi förtjänade den här segern, vi var bättre än det ryska laget, säger Miro Aaltonen till Yle.

Det ryska laget var aldrig nära att kvittera i slutet av matchen. Lejonens försvar höll och de puckar som ryssarna fick iväg på mål stoppade målvakten Harri Säteri.

– Harri var strålande i målet och gav oss chansen att vinna, säger Aaltonen.

Finlands lag ställer upp på bild.
Bildtext Finland vann sitt första OS-guld i ishockey.
Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

Karriärens höjdpunkt för Säteri

Målvakten själv har svårt att förstå vad det är han varit med om på isen under finalen och hela OS.

– Att bli uttagen till OS var redan stort. Det är en unik upplevelse som inte går att jämföra med något annat. Det här är säkert en höjdpunkt i karriären – jag har inte vunnit något annat, säger Säteri.

En som vunnit desto mer är förbundskaptenen Jukka Jalonen. Han börjar nu samla guldmedaljer på hög. Två VM-guld och ett JVM-guld följdes nu alltså upp med ett OS-guld.

– Jag har länge fått träna så här fina idrottare, jag kunde inte vara gladare för finländsk ishockey, säger Jalonen som samtidigt hyllar sin stab som bland annat består av Mikko Manner, Kari Jalonen och Jere Lehtinen.

– Vi är säkert bäst i världen på hur ledningsgrupper fungerar. Inte bara tränarna utan alla i staben. Alla är fullblodsproffs. Man klarar sig inte ensam. Tillsammans med Jere har vi uppnått mycket, vi kompletterar varandra och alla sköter sitt.

Jubel på Finlands avbytarbänk.
Bildtext Jalonens stab jublar efter guldet.
Bild: Sergei Bobylev/TASS/All Over Press

Jalonen gillade det han såg spelarna prestera på isen, även om det blev onödigt spännande.

– Vi borde ha haft en större ledning på slutet, vi hade så bra chanser i den tredje perioden och hade kunnat avgöra tidigare. Det var i alla fall en välförtjänt seger, och det blev lite känslosamt på slutet.

Anttila: Det här guldet är lite annorlunda

Lagkaptenen Valtteri Filppula har vunnit Stanley Cup med Detroit och var med i Lejonlaget som tog OS-brons för tolv år sedan. Filppula rankar den här framgången högt samtidigt som han blickar framåt mot våren.

– I landslaget är OS-guld det bästa som man kan vinna. Ett VM-guld låter förstås intressant men vi får se på nytt i vår, säger han beträffande hemmaturneringen i maj.

Marko "Mörkö" Anttila var den stora hjälten då Finland vann VM-guld för två år sedan. I OS-finalen var det han som sköt skottet som Hannes Björninen styrde in.

– Vi har gjort enormt mycket jobb och litat på det vi gör. Det känns sjukt bra att vi vann, säger Anttila som har olika känslor kring VM- och OS-gulden.

– Det här guldet är lite annorlunda än VM-guldet då Finland inte vunnit OS tidigare. Vi kunde efter VM-guldet ana vad som skulle hända, det är mer oklart nu, säger Anttila.

Om det blir något större firande återstår att se. Det som åtminstone är klart är att Lejonen återvänder hem till Finland på måndag.

Diskussion om artikeln