Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Natalia Komarova efter sonens OS-guld: "Jag känner ro i mitt hjärta"

Uppdaterad 21.02.2022 09:50.
Kvinna som sitter framför blomsteräng.
Bildtext - Jag är glad för hela för hela Finland, för hela Nykarleby, för Leo och hans familj, för hans barn och bröder och far, säger Natalia Komarova.
Bild: Privat

Så kom dagen med den efterlängtade OS-finalen i ishockey mellan Finland och Ryssland. Det blev en spännande match. Så spännande att Natalia Komarova fick se matchen ensam, men hon tvivlade aldrig på guldet för det finska laget och sonen Leo Komarov.

Det är en glad, känslosam och tacksam Natalia Komarov som pratar med Yle Österbotten timmarna efter att Finland och sonen Leo Komarov vunnit OS-guld i hockey.

– Jag hade hela tiden en känsla av att Finland vinner. Nu har jag ro i mitt hjärta, säger Natalia Komarova när hon svarar på den klassiska frågan "hur känns det nu?"

Matchen var spännande och Natalia fick se den mestadels ensam. För maken Alexander blev det helt enkelt för spännande. Han gick till ishallen för att åka skridskor.

– Min man kunde inte titta på tv:n. Han for ut och skinnade i Komarovarenan hela matchen efter att motståndarna gjorde det första målet. Jag satt och tittade och nu är jag så glad, säger Natalia Komarov och drar en lättnadens suck.

Berättade du för Alexander hur det gick?

– Vi kom överens om att jag skickar meddelande eller ringer när Finland gör mål och spelet svänger. Jag fick inget svar, men jag känner honom så jag vet hur han kan vara. Sen när matchen var avgjord och Finland vunnit ringde jag och sa att han skulle komma hem.

"Hade en aning hela tiden"

Finlands framgång i OS kom inte som en överraskning. Natalia Komarova säger att hon tidigt kände på sig att laget kunde gå långt.

– Jag anade hela tiden att Finland ska vinna. Jag hade en känsla i mitt hjärta av att Finland kommer att vinna.

Att följa med turneringen har varit emotionellt och känslosamt. Komarova säger att hon funderat mycket på hela den känsloässiga paletten.

– Jag är en känslig människa och funderar mycket på känslor. Jag har tänkt mycket på hur det känns att förlora, hur det känns att uppleva triumfer. Jag är inte så teknisk och förstår inte alltid spelet, jag är mera för känslor, berättar Natalia Komarova.

– Jag är stolt över min son. Jag kan se via tv:n att han förstås är trött och också glad. Jag kände att vi hade energimässig kontakt under matchen och jag gav honom energi från mitt hjärta.

Hur ska ni fira?

– Det är en bra fråga, säger Natalia Komarova och skrattar.

Stor tacksamhet

35-åriga Leo Komarov har länge varit ett etablerat namn inom ishockeyn och spelar till vardags i SKA S:t Petersburg i KHL. Sedan förr finns bland annat ett OS-brons, ett VM-guld och två VM-silver i prisskåpet som ett minne över framgångar i lejontröjan i vuxen ålder.

Natalia Komarova beskriver framgången som en skön känsla.

– Det är skönt att känna att vi har gjort insatser för Finland. Familjen är tacksam över att Finland tagit emot oss väldigt fint. Vi är tacksamma och vi kan nu ge tillbaka det som vi fick för 30 år sedan, säger Natalia Komarova.

Var det speciellt att det var just Ryssland i finalen?

– Ja, jag sa till min man att det blir säkert Ryssland. Jag förutspådde allt! Min frågade hur jag kunde veta det? Men jag bara visste. Och Finland vinner, säger Natalia Komarova och skrattar glatt.

Leijonat.
Bildtext Valtteri Filppula och Leo Komarov med guldmedaljer runt halsen.
Bild: Getty Images