Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Yles Antti Kuronen på plats i östra Ukraina: "Läget här är sämre än jag hade trott"

Höghus med hål i väggen efter beskjutning.
Bildtext Flera hus har synliga skador på fasaderna efter beskjutningarna som pågår i östra Ukraina.
Bild: Ali Atmaca / AOP

Överträdelserna mot vapenstillestånden i östra Ukraina fortsätter att avlösa varandra. Yles reporter Antti Kuronen har besökt en mindre stad i närheten av frontlinjen, där läget var sämre än han trott.

Kuronen har besökt den lilla staden Popasna som ligger alldeles vid frontlinjen.

– Det är några kilometer till de ryskledda separatisternas positioner och läget var sämre än jag hade trott. I den här byn räknade jag till över tio kratrar, eller sådana där hål, som orsakats av beskjutning från de ryskledda trupperna.

De personer han träffat har berättat att det beskjuts väldigt mycket där nu, mycket mer än på flera år.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) rapporterar om mer än 1 500 överträdelser mot vapenvilan i östra Ukraina i lördags. Det är den högsta siffran hittills i år. En diplomatkälla uppger för sin del för nyhetsbyrån Reuters att antalet överträdelser på lördagen uppgår till nästan 2 000.

På fredagen noterade OSSE:s observatörer 870 överträdelser.

Putin anklagar Ukraina för oroligheterna: "Ganska otänkbart"

De ryskledda separatisterna beskyller de ukrainska regeringsstyrkorna för upptrappningen. I dag anklagade Putin Ukraina för att ligga bakom oroligheterna, i sitt samtal med Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Men det är ju ganska otänkbart att Ukraina i det här läget skulle provocera Ryssland genom att beskjuta dem, säger Kuronen.

Ledare i väst befarar att Ryssland kunde använda det spända läget i östra Ukraina som svepskäl för att invadera Ukraina.

Putin och Macron meddelade i dag att man kommit överens om att försöka arbeta för att återupprätta vapenvilan vid fronten.

Yles reporter Antti Kuronen står framför höghus.
Bildtext Antti Kuronen på plats i Kramatorsk, i östra Ukraina.
Bild: Yle

Rädsla för en återgång till 2014

De intensifierade oroligheterna har lett till en rädsla bland befolkningen, berättar Kuronen. Det har exempelvis skett sprängningar, och de som Kuronen talat med oroar sig för en återgång till de häftiga striderna år 2014 då kriget bröt ut.

Själva kriget har pågått i nästan åtta år, men så här intensivt har det inte varit på åtminstone fem år.

– Man har börjat evakuera människor och det här är saker som helt tydligt görs i propagandistiskt syfte, att man på rysk tv på sätt och vis kan motivera att man skulle inleda möjligtvis ett sådant här anfall mot Ukraina, förklarar Kuronen.

Trots att separatistledarna sagt att man har för avsikt att evakuera 700 000 människor från Donbass är det inte alla som vill bort.

– Det som är lite överraskande är att människor ändå säger att de inte tänker flytta bort från städer i närheten av frontlinjen. Det beror på att de har levt med kriget och hotet om attacker i flera år. De är härdade och verkar vilja vänta och se innan de flyr härifrån.