Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Max Granlund klar för svenskt topplag – Dicken slaktade HIFK i damhandbollens toppmöte: "Helt rättvist"

Från 2022
Uppdaterad 20.02.2022 20:35.
Max Granlund och Filip Söderlund under säsongen 2020-2021.
Bildtext FM-ligan snabbar snart en av sina största stjärnorm då Max Granlund flyttar till Sverige.
Bild: Handbollsförbundet/Kalle Parkkinen/Newspix24

Max Granlund lämnar den inhemska handbollsligan efter den här säsongen för spel med svenska Alingsås. I damernas FM-serie blev toppmötet en uppvisning av Dicken, och ledde till att HIFK blev av med serieledningen.

Att Max Granlund testar på spel utomlands är ingen överraskning. Dickenprodukten har bjudit på pigga takter både i FM-ligan och landslaget redan en längre tid.

Nästa säsong väntar nya miljöer för 24-årige Granlund. Hans kommande klubb Alingsås presenterar vänsternian som en spelare med "omtalad skottarm" och "en eftertraktad signering för flera klubbar utanför Finland".

Den överlägsne skytteligaledaren byter till de flerfaldiga svenska mästarna efter den pågående säsongen. Granlund är i slutfasen av sina ekonomistudier i Helsingfors och har skrivit på för två säsonger med Alingsås.

– Jag har skottet som min största styrka men är rörlig med tanke på min längd, och jag skulle även beskriva mig som en vinnarskalle med krigarmentalitet, beskriver Granlund.

Han blir den sjunde finländaren i klubben efter Teddy Nordling, Marcus Sjöstedt, Benjamin Ajo, Petter Forsström, Benjamin Helander och Christoffer Thor.

– Jag har pratat en del med Benjamin Helander om Alingsås och han har precis som alla andra bara haft gott att säga om föreningen. Spel i Alingsås har fungerat väl för andra finländska spelare tidigare och för mig är det dags att spela i en bättre liga och satsa på att utvecklas ännu mer som spelare.

Dicken knockade HIFK i damligan

I de inhemska högstaligorna spelades en match på söndagen – ett rivalmöte mellan de två giganterna på damsidan, Dicken och HIFK.

Toppmatchen resulterade i en ombytt serieledning. Dicken tog över förstaplatsen i FM-serien efter att ha spelat ut IFK hemma i Britas.

Anna Westerlund spelar handboll.
Bildtext Anna Westerlund var matchens bästa målskytt med åtta baljor.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollsförbundet

Hemmalaget började storma mot seger knappt halvvägs in i den första halvleken. HIFK:s målskytte låste sig totalt och Dicken kunde gå till paus med komfortabla 13–4 på tavlan.

– Dicken gjorde det bra i dag. Första nio minuterna var okej av oss, men sedan blev det för många lätta misstag för oss på grund av nervositet. Det ledde till en negativ spiral, tyckte HIFK-lotsen Nils Kühr i förbundets intervju.

Starkt försvar och bra målvaktsspel

Vem som skulle vinna var det inget snack om efter halvtidsvilan heller, då Dicken inledde med att sätta in några snabba bollar.

När gästerna började få igång målskyttet var det redan för sent. Dicken har nu 2–1 i vinster mot HIFK den här säsongen efter dagens 29–15-kross.

– Försvars- och målvaktsspelet är det som ska lyftas fram i dag. Spelarna försvarade disciplinerat som ett lag och vi jobbade fint tillsammans genom hela matchen, kommenterade Dickens tränare Ken Sirenius, som ändå efterlyste bättre kontringsspel av sitt lag.

Dicken har spelat en match mindre än tätkonkurrenten HIFK och leder serien med en poängs marginal.

– Slutresultatet var sist och slutligen helt rättvist, vi var inte tillräckligt bra i dag. Ibland är det bättre att förlora på det här sättet, än att göra det med uddamålet i fem matcher, funderade Kühr.

FM-serien i handboll för damer

Dicken–HIFK 29–15 (13–4)

Dicken: Anna Westerlund 8, Malena Heikkinen 5, Jessika Gammals 4, Emilia Valkamo 3, Janica Sjöström 3, Anna Lindholm 2, Tove Salokivi 1, Emilia Kohonen 1, Matilda Peitsaro 1, Linn Wentzel 1.
HIFK: Jannie Grönmark 6, Isabel Larsson 3, Ella Holopainen 3, Petra Gostowski 1, Emma von Nandelstadh 1, Ida Väyrynen 1.

Publik: 134

Diskussion om artikeln