Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Minimala marginaler då Nathalie Blomqvist missade FM-guldet: "Ska löpa fortare på sommaren"

Från 2022
Uppdaterad 21.02.2022 08:36.
Programmet är inte längre tillgängligt

Nathalie Blomqvist fick ge sig i spurtstriden på 3000 meter och Joona Luotonen blev en centimeter från seger i längdhopp. Marginalerna var inte på SFI-friidrottarnas sida då inomhus-FM avslutades i Kuopio.

Efter en sommar spolierad av en skada i akillessenan är Nathalie Blomqvist på gång igen.

IK Falken-löparen utmanade om FM-guldet på 3000 meter i inomhus-FM i Kuopio in i det sista. Segern avgjordes i en spurtstrid mellan henne och Lahden Ahkeras Ilona Mononen, som slutade i den sistnämndes triumf.

Mononen vann på inhemska årsbästat 9.14,06, då Blomqvist noterades för 9.14,13.

– Jag är nöjd med dagens lopp. Vi kom på förhand överens med Ilona om att vi skulle växeldra två varv åt gången. Det gick enligt planen och det blev fartfyllt från start, säger 21-åringen till Yle.

– Farten kändes jämn och jag tyckte mig ha krafter kvar på slutet, men det blev en förlust i spurten. Jag får ta och springa hårdare på sommaren.

Ilona Mononen står bredvid flera liggande medtävlare.
Bildtext Ilona Mononen hade var starkare än Blomqvist i spurten.
Bild: Lehtikuva

Det viktigaste för den unga löparen är att hålla sig hel.

– Två senaste åren har inte gått helt som planerat. Nu hoppas jag få tävla mycket på sommaren och göra bra resultat.

Dubbla silver till Sibbo-Vargarna

Också IF Sibbo-Vargarnas Joona Luotonen fick nöja sig med silver efter en tajt segerkamp. Luotonens 735 i herrarnas längd var en centimeter sämre än Otto Pulkkinens guldhopp.

Luotonens klubbkompis Eljas Aalto fick också med sig en medalj av samma valör. Samuel Purola var klar vinnare på herrarnas 200 meter med tiden 21,01, andraplatsen gick till Aalto på 21,35.

Till dagens övriga SFI-medaljörer hörde HIFK:s Pekka Sinkkonen som dels tog brons på 300 meter häck, och också var med i det HIFK-lag som vann silver på 4x337 meter. Övriga lagmedlemmar var Simo Laine, Anton Tallbacka och Evgeny Alexandrov.

Också i damernas motsvarande stafett blev det HIFK-silver genom Elmiina Siikala, Liina Tervo, Mila Heikkonen och Teresa Perttilä. I damernas femkamp blev Esbo IF:s Jessica Rautelin trea.

Silja och Saga Andersson i hall-FM.
Bildtext Silja och Saga Andersson fixade varsin FM-medalj på lördagen.
Bild: Lehtikuva

Till skillnad från söndagen så blev det ett par FM-guld för SFI-föreningarna på lördagen. Lotta Kemppinen var bäst på 60 meter med inhemska årsbästat 7,26.

I damernas stavhopp nådde inte Esbo IF:s Saga Andersson i närheten av sitt färska personbästa på 443, men tog ändå guldet med resultatet 418. Lillasystern Silja Andersson blev i sin tur bronsmedaljör efter att ha klarat 410.

Lördagens resultat från inomhus-FM hittas här och söndagens här.

Chydenius i rekordfart i Sevilla

På betydligt sydligare breddgrader var finländska långdistanslöpare i god form på söndagen.

Gamlakarleby IF:s Nina Chydenius var 24:e på ett maratonlopp i spanska Sevilla med tiden 2.32.48 – ett nytt personligt rekord. Tiden är den åttonde bästa genom tiderna i Finland och bara 48 sekunder ifrån EM-gränsen.

– Löpningen kändes bra tills jag fick kramper i högra vaden. Jag fick inse att jag inte är någon van maratonlöpare, kommenterar Chydenius, som befarade under loppet att hon skulle tvingas avbryta, till förbundet.

Ännu bättre gick det för landsmaninnan Alisa Vainio i samma lopp. Också hon var i rekordform, och underskred Münchens EM-gräns klart med sin tid 2.30.22. Tiden placerar henne på femte plats i alla tiders finländska statistik.

Korrigering: Halvmaraton till maratonlopp.

Diskussion om artikeln