Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

President Sauli Niinistö till CNN: Vladimir Putins beteende har förändrats

Från 2022
Niinistö istuu tuolissa ja puhuu oikeassa kädessään olevaan mikrofoniin viitaten vasemmalla kädellään jonnekin. Taustalla on vaalea kangas, jossa näkyvät kirjaimet MSC eli Munich Security Conference.
Bildtext President Sauli Niinistö deltog den 19 februari 2022 i en paneldebatt vid säkerhetskonferensen i München.
Bild: Ronald Wittek / EPA

President Sauli Niinistös långvariga diplomatiska relation med Rysslands president Vladimir Putin har gjort Niinistö till en efterfrågad uttolkare av Ukrainakrisen bland internationella medier.

På söndag intervjuades Niinistö i CNN:s program “State of the Union.”

I programmet sa Niinistö att han nyligen observerat förändringar i beteendet hos Rysslands president Vladimir Putin. I ett av telefonsamtalen hade Putin snabbt växlat tonfall, efter att Niinistö betonade Finlands suveränitet. Därefter hade Putin enligt Niiniistö med ett “officiellt” tonfall börjat räkna upp ryska krav.

- Det representerade ett skifte i hans beteende. Jag gissar att han ville framstå som mycket beslutsam. Det var en förändring i hans beteende, sa Niinistö till CNN,

CNN:s nyhetsankare Dana Bash frågade Niinistö om Putin är en irrationell ledare med en stark armé eller en rationell ledare med en strategi. Niinistö svarade att frågan är svår också för honom själv.

- Det är svårt att definiera vad en annan människa känner djupt inombords. Hittills har han agerat på ett sätt som är svårt att förutse, men det kan också vara avsiktligt eftersom det skapar förvirring i omgivningen.

Niinistö ville inte ta ställning till om Putin redan fattat ett beslut om att anfalla Ukraina, något som USA med president Joe Biden i spetsen hävdat de senaste dagarna.

Niinistö till CNN: vi är inte rädda för att ryska stridsvagnar rullar över gränsen

Sauli Niinistö betonade att Finland inte har för avsikt att dramatiskt ompröva sin relation till Ryssland men antydde att Rysslands agerande fått många finländare att fundera på nyttan av att ansluta sig till försvarsalliansen Nato.

- Mycket beror på vad som händer i Ukraina och hur Ryssland agerar efteråt.

CNN:s Dana Bash frågade också om den ryska aggressionen skapat rädsla i Finland, varvid Niinistö påminde att Finland är en över hundraårig demokrati, en del av västvärlden och medlemsland i EU.

- Läget vid den finländska gränsen är mycket lugnt. Vi är inte rädda för att ryska stridsvagnar plötsligt rullar över gränsen, sade Niinistö till CNN.