Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter Macrons telefondiplomati: Biden och Putin "i princip" beredda att hålla toppmöte om Ukraina-krisen

Från 2022
Uppdaterad 21.02.2022 10:33.
USA:s president Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin.
Bildtext Biden och Putin träffades i somras i Genève. Ett andra toppmöte kommer under betydligt mer spända förhållanden om det blir av.
Bild: Lehtikuva

Vita huset meddelar att Biden "i princip" går med på ett toppmöte med Putin som Emmanuel Macron har medlat fram. Villkoret är att Ryssland inte angriper Ukraina.

Både USA:s och Rysslands presidenter har nu tackat ja till ett toppmöte som medlades fram under Frankrikes president Emmanuel Macrons intensiva telefondiplomati under söndagen och natten till måndag.

Efter två långa samtal till Moskva och flera samtal till Kiev och Washington föreslog Macron ett toppmöte mellan Joe Biden och Vladimir Putin.

Putin tackade snabbt ja, medan Vita huset meddelade att också Biden "i princip" är beredd att träffa sin ryska kollega.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov till vänster och USA:s utrikesminister Antony Blinken till höger.
Bildtext Lavrov och Blinken ska träffas på torsdag.
Bild: Venäjän ulkoministeriö / EPA / AOP

Men Biden går bara med på mötet om Ryssland inte angriper Ukraina.

– Vi är alltid redo för diplomati. Men vi är också redo att sätta snabba och allvarliga sanktioner i verket om Ryssland istället väljer krig, sa Vita husets pressekreterare Jen Psaki.

Detaljerna om mötet, var, när och hur det ska hållas, ska slås fast då ländernas utrikesministrar Sergej Lavrov och Antony Blinken träffas på torsdag.

Upptrappning, anklagelser

Nyheten om mötet väckte försiktig optimism efter en vecka av konstant upptrappning av krisen och spänningarna vid fronten i östra Ukraina.

Under helgen meddelade Ryssland och Belarus att den gemensamma militärövningen i Belarus förlängs och de 30 000 ryska soldater som västländerna tror att kan ingå i en invasionsstyrka blir kvar i landet.

Beskjuten byggnad i östra Ukraina.
Bildtext Ett daghem som träffades av granater avfyrade av de ryskstödda separatisterna i ukrainskkontrollerade delen av Luhansk.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Natten till måndag kom också fler anklagelser, som inte har kunnat bekräftas, från de ryskstödda separatisterna om civila offer för påstådd ukrainsk beskjutning i Luhansk.

Liknande anklagelser har befarats användas av Ryssland som ett svepskäl för en invasion.

– Det är ingen överdrift att konstatera att vi befinner oss bara ett steg från ett storkrig i Europa, på ett sätt som var otänkbart för inte så länge sedan, sa Tjeckiens premiärminister Petr Fiala under söndag kväll.

Preliminärt resultat, försiktig optimism

Det planerade mötet gav ändå en orsak att tro att ett fullskaligt krig ännu kan undvikas, menade flera experter, även om de ansåg att optimismen än så länge ska vara ytterst försiktig.

Också Macron-administrationen, som offentligt hyllade mötet som ett framsteg, verkar inofficiellt varna för att inget är säkerställt.

– Inget format har slagits fast. Ingen tidpunkt har slagits fast. Än så länge är det här mötet bara en idé, sa en högtuppsatt källa inom administrationen till nyhetsbyrån AFP.

USA lovade ändå att in i det sista försöka undvika krig genom diplomati.

En leende man i militärkläder och hjälm vid en kikare.
Bildtext Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har gjort många besök vid fronten under de senaste dagarna.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

– Tills stridsvagnarna verkligen är i rullning och planen har lyft, kommer vi att använda varje minut vi har till vårt förfogande för att se om diplomati kan övertala Putin att inte ta det här vidare, sa USA:s utrikesminister Antony Blinken till CNN.

Också Ryssland signalerade på söndagen att man ännu föredrar diplomati.

Putins stab sa före nyheten om toppmötet att presidenten vill se en intensifiering av det diplomatiska arbetet, men tillade ändå anklagelser mot Ukraina och Nato.

Enligt Putin har Natoländernas vapenleveranser de senaste veckorna fungerat som en uppmaning att ta till en militär lösning i östra Ukraina.

– Som resultat lider de civila som nu har tvingats evakuera till Ryssland, sa Kreml i ett uttalande.

Källor: Reuters, AP, AFP, CNN, Tass