Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kärleksfest 22.02.2022 – vigseltiderna fullbokade på palindromdagen

Ring träds på finger i samband med vigsel.
Bildtext Många vill gifta sig 22.02.2022.
Bild: lev dolgachov

Populärare än en sommarfredag och fullbokat från Helsingfors till Kittilä. Det speciella datumet 22.02.2022 betyder rusning vid alla enheter som har hand om civilvigslar.

Om du och din partner just nu kommer på att tisdag 22.02.2022 skulle vara en finurlig dag att gifta sig, är ni hopplöst försenade.

Åtminstone är det omöjligt att längre boka en tid för en civil vigsel i Finland, alla tider är redan bokade.

Det meddelar Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, som sitt byråkratiska namn till trots har hand om också romantiska ärenden som konfessionslösa vigslar.

Under palindromdagen på tisdag kommer myndigheten att viga 386 par och det betyder att dagen mycket väl kan bli den populäraste vigseldagen på hela året.

Exceptionellt populär dag

En vanlig vinterdag är brudparen klart färre.

– En normal vintervecka viger vi ungefär 200 par, så antalet vigslar på den här enskilda dagen är verkligt exceptionellt, säger direktör Ari Torkkel på Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

Vanligtvis är det mest vigselrusning på myndighetens kontor under fredagar i juli och augusti.

Sommaren är också i övrigt den populäraste årstiden att gifta sig, ungefär 300 par per vecka ingår äktenskap civilt under sommarmånaderna.

De som nu försenar sig från årets stora palindromdag har ändå åtminstone ett rätt kul datum att sikta på senare i år, 22.12.2022.

Källa: Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata