Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Guldlejonens plan försenat i Peking – ensamseglaren, piloten Ari Huusela flyger planet hem till Finland

Från 2022
Guldmedalj från vinter-OS i Peking 2022.
Bildtext Guldmedalj från vinter-OS i Peking 2022.
Bild: Lehtikuva

Enligt den ursprungliga tidtabellen borde Finnairs flyg AY086 ha landat på Helsingfors-Vanda flygfält klockan 14:30, men planets lastning har blivit försenat i Peking.

Oklart är om det är lastningen av alla finländska olympiska (guld)medaljer som tar extra tid på Pekings internationella flygplats, eller om det är något annat som dröjer. Oberoende uppger flygplatsbolaget Finavia att planet är försenat.

Enligt den ursprungliga tidtabellen skulle planet landa klockan 14:30 i terminal T2 på Helsingfors-Vanda, men de längtande och trängtande finländska medierna och fansen får ursäkta: ny ETA (estimated time of arrival) är klockan 15:50.

Planet flygs för övrigt av piloten Ari Huusela, även känd som ensamseglaren som seglade runt jorden 2020–21 i den brutalt hårda seglingstävlingen Vendée Globe. Hans ensamresa räckte 116 dagar och 18 timmar.

Huusela har äran att tillsammans med den övriga flygpersonalen ha den tvåfaldiga OS-medaljören Kerttu Niskanen och bronsmedaljören Krista Pärmäkoski ombord – liksom alla 24 Guldlejon.

Diskussion om artikeln