Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo Akademi startar nytt mentorprogram – utländska studerande får vägledning i det finländska arbetslivet

Från 2022
Åbo Akademi startar nytt mentorprogram för internationella studerande - Spela upp på Arenan

Åbo Akademi vill erbjuda sina utländska studerande en personlig mentor som hjälp i början av karriären. Satsningen har väckt intresse bland studerandena, och nu behövs betydligt fler mentorer.

Magisterstudierna är på målrakan och det har blivit dags att börja se sig om efter jobb och praktikplatser. Men den finländska arbetsmarknaden känns främmande och de ansökningar man skickar i väg leder inte riktigt någon vart.

Så ser det ut för Asmaa Hinawi från Syrien, Monire Vatandoust från Iran och Mozahidul Kabir från Bangladesh. Alla tre studerar vid internationella magisterprogram vid Åbo Akademi och hoppas kunna hitta jobb i Finland efter sin utexaminering. Hinawi och Kabir studerar ämnet Governance of digitalization som handlar om informationssystem och digitalisering medan Vatandoust studerar datavetenskap.

Alla tre tycker att de behöver hjälp med att förstå arbetskulturen i Finland och utvidga sina nätverk.

– Allt jag får är avvisande mejl, så jag misstänker att jag kanske gör något fel i mina ansökningar och borde göra något annorlunda, men den enda informationen jag har att tillgå finns på nätet och den kommer huvudsakligen från USA. De tipsen verkar inte fungera här, säger Mozahidul Kabir.

Nytt mentorprogram ska hjälpa

Hinawi, Vatandoust och Kabir har anmält sig till Åbo Akademis nya mentorprogram för utländska studerande. I praktiken ska programmet gå ut på att studerandena får en personlig mentor som hjälper dem i början av karriären.

– Vi tänker att en mentor kan vara en person som känner sig etablerad i det finländska arbetslivet eller en pensionär som haft en karriär i det finländska arbetslivet, säger Mirjam Granström som är koordinator för mentorprogrammet.

Enligt Granström har många utländska studerande vid Åbo Akademi uttryckt en önskan att få lära känna lokala invånare, och genom mentorprogrammet hoppas akademin kunna erbjuda tillfällen där man kan knyta nya kontakter. Förutom träffar mellan studerandena och mentorerna kommer programmet att innehålla gruppträffar i olika format. Programmet är gratis för deltagarna.

Fler mentorer behövs

Fram till måndagen hade 42 studerande anmält sig till mentorprogrammet. Antalet mentorer var i det skedet bara 10, men Mirjam Granström litar på att skaran växer betydligt innan programmet kör i gång.

Vi tänker att en mentor kan vara en person som känner sig etablerad i det finländska arbetslivet eller en pensionär som haft en karriär i det finländska arbetslivet.

Mirjam Granström, koordinator

Den första upplagan av Åbo Akademis mentorprogram startar i maj och pågår till december. Tanken är att programmet blir en bestående del av akademins verksamhet i framtiden.

Mentorprogrammet är en del av det nationella programmet Talent Boost och finansieras av Undervisnings- och kulturministeriet.

Diskussion om artikeln