Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Donald Trumps nya "sanningsapp" Truth Social lanseras inom kort

Från 2022
En bild som föreställer en ny app kallad "Truth Social".
Bildtext En ny Twitterlik app som heter Truth Social. På webbplatsen i bakgrunden uppmanas läsaren att "följa sanningen".
Bild: Lehtikuva

Donald Trumps återkomst till sociala medier sker i form av Truth Social – en plattform där åsikter som kanske inte skulle accepteras på andra sociala medier ges utrymme.

USA:s förra president Donald Trump bannlystes i fjol av Twitter. Nu har han skapat en egen app för sociala medier under namnet Truth Social. Appen kommer att lanseras inom kort.

Trumpanhängaren Devin Nunes – en tidigare republikansk kongressledamot som leder Trump Media & Technology Group (TMTG) – sa i går till Fox News att Truth Social gör sin debut den här veckan. Enligt honom är målet att appen i slutet av mars kommer att vara fullt operativ, åtminstone i USA.

För ungefär ett år sedan bedömde Twitter att Donald Trumps tweetar hade bidragit till stormningen av kongressbyggnaden Capitolium den 6 januari 2021. Det här bröt mot Twitters policy som bland annat innefattar förbud mot glorifiering av våld. Beslutet innebar att Trump avstängdes från direktkontakt med närmare 90 miljoner följare.

Också Youtube utestängde Trump. Facebook, som också stängde av Trumps möjligheter att kommunicera via plattformen, har ändå lämnat möjligheten att återvända öppen.

Twitter registrerar mer än 200 miljoner dagliga aktiva användare och Facebook nästan 2 miljarder.

Truth Social är alltså Trumps svar på bland annat Twitters beslut att permanent kasta ut honom.

Påminner om Twitter

Truth Social ser ut att likna Twitter i hög grad.


Trumps äldste son, Donald Jr., har på Twitter publicerat en skärmdump av faderns första inlägg på Truth Social där det står: "Gör dig redo! Snart ses du och din favoritpresident!"

Truth Social Screenshot och Donald Jrs faktiska tweet ser ganska lika ut. Twitters blåa färg har bytts ut mot röd på Truth Social.

"Familjevänligt innehåll för personer med olika åsikter"

Truth Social beskriver sig som en stor social medieplattform som uppmuntrar ett öppet, fritt och ärligt globalt samtal utan att diskriminera politiska ideologier.

Truth Social har också lovat att se till att dess innehåll är "familjevänligt".
Gettr – ett medieföretag som skapats av den tidigare Trump-rådgivaren Jason Miller – är en del av ett växande antal liknande nystartade företag i branschen för sociala medier, och vill utgöra en motpol till teknikjättar som de anser att censurerar högerideologi.

Gettr, Parler och Gab presenterar sig som högeralternativ till Twitter. Rumble är en videoplattform som sagt sig stödja Truth Social-appen.
Observatörer befarar att de nya företag som presenterar sig själva som forum för öppen och ohämmad diskussion riskerar att fungera som grogrund för desinformation.

En "sanningsapp"?

Även namnet på den nya appen kommer sannolikt att uppfattas som kontroversiellt, med tanke på Trumps hantering av sanningsenligheten.

Washington Post har räknat ut att mannen bakom Truth Social under sina fyra år som president kom med 30 573 falska eller vilseledande påståenden.

Källor: Reuters, The Guardian

Du kan kommentera artikeln fram till 21.2.2022 klockan 18.

Diskussion om artikeln