Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tre döms till fängelse för grova brott i Raseborg – bröt sig in och misshandlade ett ungt par mitt i natten

Från 2022
Mies pitää naisen ranteesta kiinni.
Bildtext Gärningspersonerna döms bland annat för att ha rånat ett ungt par och hotat dem till livet.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Tre personer har dömts till fängelse efter en rad grova brott i Raseborg. De har bland annat gjort sig skyldiga till grovt rån, frihetsberövande, olaga hot och misshandel.

Det är fråga om två män, den ena 30 år gammal och den andra 22 år, och en 23-årig kvinna.

Den yngre mannen döms på tre punkter och till fängelse i tre år och två månader och kvinnan på fem punkter och till två år och tre månader fängelse.

Den äldre mannen få det längsta fängelsestraffet på tre år och nio månader och döms totalt för 18 brott.

Offret gömde sig i en garderob

Ett av de grövsta brotten trion gjort sig skyldig till är ett grovt rån och frihetsberövande i Pojo i november i fjol.

De bankade då på dörren till ett ungt par och började genast misshandla mannen då han öppnade dörren. De slog honom bland annat i ansiktet så att näsbenet gick av. De slog honom också i huvudet med en revolver och en flaska.

Flickvännen, som vid tiden för brottet ännu var minderårig, gömde sig i en garderob. Då hon blev upptäckt slog den dömda kvinnan henne upprepade gånger med en kniv som ännu hade knivslidan på. Då pojkvännen försökte försvara flickan blev han knivhuggen.

Gärningspersonerna tömde lägenheten på värdeföremål och i samband med det lyckades flickan fly. De hann ändå ifatt henne och misshandlade henne med bland annat sparkar i huvudet. De tryckte även en pistol mot hennes panna och hotade bränna ner hennes hus och döda hennes familj.

Följde med under knivhot

Trion tvingade pojkvännen följa med dem då de förde ut stöldgodset till bilen. De försökte först placera honom i bakluckan men då han inte fick rum där, fick han åka med inne i bilen under hot. Efter att ha tvingat honom tömma bankkontot via en mobilapplikation fick han stiga ut ur bilen i Karis.

Flickan har fått en permanent skada och ärr i ansiktet och lider av mardrömmar och koncentrationssvårigheter till följd av misshandeln.

Pojkvännen har också lidit psykiskt efter händelsen och har inte vågat sova i lägenheten sedan dess.

Orsaken till dådet var en uppgörelse som berör en person som offren säger att de inte känner.

Mamma gömde sig med barnen på toaletten

Trettioåringen dök också upp på gården hos en familj i november i fjol. Mamman och barnen i hushållet gömde sig på toaletten då trettioåringen bar en revolver och skrek att han skulle ta livet av dem alla.

Samma man döms också för att ha misshandlat sin dåvarande flickvän i mars i fjol. Efter att ha blivit svartsjuk slog han henne, tog stryptag, fällde henne på golvet och satte sig på henne. Efter att han rivit av hennes tröja sprang kvinnan ut efter hjälp men mannen följde efter. Kvinnan fick slutligen hjälp av en bekant.

Kvinnan har förlorat arbetsförmågan på grund av ångest och depression till följd av dådet.

Sambon rymde ut genom fönstret

Den dömda kvinnan åtalades också, tillsammans med trettioåringen, för att ha utsatt hennes dåvarande sambo för grovt rån. I samband med att kvinnan lämnade mannen hade hon trettioåringen med sig. Sambon upplevde situationen som hotfull och sade att de dömda hotade honom till livet och att han var tvungen att fly ut genom fönstret till grannens balkong.

Ögonvittnen menar ändå att mannen var drogpåverkad under händelseförloppet och de dömda menar att mannen bedömde situationen hotfullare än den var. Eftersom de bevisligen ändå stal från mannen och betedde sig hotfullt, döms trettioåringen och kvinnan för olaga hot och stöld.

Tiotusentals euro i ersättningar

Trettioåringen döms också för flera narkotikabrott. Han har ertappats bland annat för att köra bil med bensodiazepiner, kokain och amfetamin i blodet.

Han åtalades också för dråpförsök efter att en man påstått att gärningsmannen riktat en revolver mot honom och tryckt på avtryckaren, men domen ändrades till olaga hot.

Utöver fängelsestraffen döms de skyldiga bland annat till att betala drygt 40 000 till offren för sveda och värk och för att ersätta de värdeföremål som de har stulit.