Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kamila Valijeva redan tillbaka i träningsrinken – tränaren Eteri Tutberidze öppnar sig på Instagram: "Attackerade oss som schakaler"

Kamila Valijeva ja hänen valmentajansa Eteri Tutberidze.
Bildtext Kamila Valijeva och Eteri Tutberidze under OS i Peking.
Bild: All Over Press

I torsdags såg en hel sportvärld när den ryska konståkerskan Kamila Valijeva föll i sitt fria program, och när hon strax efteråt fick utstå kritik av sin tränare Eteri Tutberidze. Bara några dagar senare är hon tillbaka i träningslunken.

Ena dagen i strålkastarglansen i OS, andra dagen i träningslunken i hemmahallen. OS är över, men den 15-åriga Kamila Valijeva och hennes team har redan siktet framåt mot kommande tävlingar, kommande mästerskap.

Det framkom i en story på tränaren Eteri Tutberidzes officiella Instagramkonto.

Valijeva var på allas läppar under hela OS när hon först var med om att vinna lagtävlingen med ROC, bara för att strax efteråt bli dopninganklagad. Trots misstankarna om dopning fick Valijeva fortsätta tävla, men i torsdagens friprogram gjorde hon några ödesdigra missar.

– Varför gav du upp? Varför slutade du kämpa, hördes Tutberidze säga åt sin unga adept direkt efteråt.

Programmet är inte längre tillgängligt
Eteri Tutberidze frågar varför Kamila Valijeva gav upp kampen om OS-medaljerna. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

På söndagen presenterade Tutberidze analyser om sina konståkare på sitt Instagramkonto, däribland om Valijeva. Hon tog också ställning mot att många högljutt ansett att hennes agerande inte var korrekt.

– Kamila Valijeva är OS-mästare i lagtävlingen och vår stjärna. Hon är samtidigt både en bräcklig och en väldigt stark idrottare. Hennes fall är något som hela vårt team går igenom.

– De som log igår lämnade läktaren i dag och attackerade oss som schakaler, skriver Tutberidze (fri översättning).

Trots att Tutberidze fått utstå mycket spott och spe, är hennes sammanfattning om de ryska konståkarna sporrande och berömmande:

– Vägen är fortfarande väldigt lång, men jag kommer villkorslöst att stödja dem, skriver hon om Diana Davis och Gleb Smolkin som slutade på 14:e plats i isdansen.

– Evgenia Tarasova och Vladimir Morozov är OS-silvermedaljörer. Det här är våra hjältar som inte gav upp, vände sig till oss för att få hjälp.

– Alexandra Trusova är OS-silvermedaljör. Än en gång bröt hon stereotyperna om kvinnlig konståkning genom att utföra fem fyrdubbla hopp och bevisade därmed för alla att det omöjliga är möjligt.

– Anna Sjtjerbakova är olympisk mästare. Denna status har hon för livet.