Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

18 personer med covid-19 vid serviceboende i Lovisa – en boende avled under veckoslutet

Bild av äldre personers fötter under ett bord på ett äldreboende.
Bildtext Det kan ta någon vecka innan det serveras gemensamma måltider i det Goda livets serviceboende på grund av coronasituationen i huset. Illustrerande arkivbild.
Bild: Niko Mannonen / Yle

Antalet insjuknade på Det goda livets hus Gråberg i Lovisa är nu 18 personer. Både anställda och boende har insjuknat i covid-19. Besöksförbudet på servicehuset fortsätter.

Förra veckans torsdag (17.2) meddelade Lovisa stad att det råder besöksförbud i serviceboendet Gråberg i Lovisa.

Orsaken var att fyra boende och tre skötare hade smittats med coronavirus i enheten för omsorgsboende med heldygnsomsorg.

Måndagen den 21 februari är antalet insjuknade 18 personer, både boende och anställda. En av de boende avled i sviterna av covid-19 under veckoslutet.

Hur kommer det sig att läget från sju smittade förra veckan har kunnat förvärras så här kraftigt?

– Det har inte kommit plötsligt utan här har varit flera dagar emellan. Några nya fall har uppstått varje dag och det är bara så att viruset smittar hastigt och kraftigt, säger grundtrygghetsdirektör Carita Schröder.

Sedan utbrottet har de boende tillbringat tiden i egna rum. Man har inte serverat gemensamma måltider utan alla har ätit på egen hand, även de friska. Alla uppmanas också hålla ett säkert avstånd till varandra.

– Alla är nu på sina egna rum och vi försöker också få dem med minnesproblem att hållas i egna rum. Vi har utökat mängden skyddsutsrustning och koordinerat personalens rutiner så att alla vet vem som sköter om vem, säger Schröder.

De äldre boende och personalen har till största delen vaccinerats tre gånger.

Vikarier vill inte jobba på boendet

Dessvärre är sju vårdare sjukskrivna på grund av covid-19, vilket sätter ytterligare press på de anställda som arbetar på serviceboendet.

– De som nu arbetar försöker sitt bästa och vara flexibla. De har varit tvungna att arbeta övertid. Det är inte lätt att få mera personal för vikarier vill inte gärna arbeta där på grund av coronaviruset, säger Schröder.

Schröder uppger att smittspårningen inte gett resultat hittills. Det har funnits fall av covid-19 på alla avdelningar och även nya fall har bekräftats under helgen.

– Vi vet inte varifrån smittan ursprungligen har kommit och det finns inget tydligt spår som vi kan följa. Det har varit omöjligt att följa med för det har kommit så många fall samtidigt, säger Schröder.

Är någon så allvarligt sjuk att den behöver sjukhusvård?

– Om jag har förstått det rätt så klarar sig alla nu ganska bra utom en boende som tyvärr avled under helgen. Hen har varit mycket sjuk annars också, men hann också få covid-19, säger Schröder.

Enligt Schröder är den officiella dödsorsaken fortfarande oklar, men att coronaviruset kan ha varit en bidragande orsak. Därför ingår det här fallet i den officiella statistiken över dödsfall orsakade av covid-19.

Besöksförbudet vid serviceboender gäller tillsvidare. Besök av anhöriga är tillåten i samband med terminalvård.