Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa sjukvårdsdistrikt slutade sitt sista år på minus – patientdatasystemet Aster är den största boven

Från 2022
Uppdaterad 21.02.2022 15:21.
Skylt som säger coronaprovtagning. I bakgrunden syns ingången till Akuten. Snö på marken.
Bildtext Vasa sjukvårdsditrikt slutade på minus. Nu tar välfärdsområdet över.
Bild: Yle/Roy Fogde

Vasa sjukvårdsdistrikt avslutade sin verksamhet med ett underskott på 8,9 miljoner euro. Det är investeringarna i patientdatasystemet Aster som står för det största minuset.

År 2021 var Vasa sjukvårdsdistrikts sista verksamhetsår. Till skillnad från året innan uppvisar sjukvårdsdistriktets bokslut ett underskott på ungefär 8,9 miljoner euro.

Den största orsaken till att man gick på minus är är att projektet med patient- och klientdatasystemet Aster hann orsaka kostnader före det avbröts.

Hans Frantz, ordförande för styrelsen för Samkommunen för Österbottens välfärdsområde, säger att det handlar om en smäll man helt enkelt får lov att ta. Som en följd av den strandade upphandlingen skrevs investeringarna ner.

– Vi hann ju lägga ut cirka nio miljoner på Aster. Och där har man nu då gjort den bedömningen att man ska försöka med en nedskrivning på 6,8 miljoner.

En man med grått hår, skjorta och en röd tröja ovanpå ser in i kameran i ett mjukt ljus.
Bildtext Hans Frantz säger att sjukvårdsdistriktet inte kommer undan Aster-smällen.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Coronapandemin tärde på ekonomin

Även köptjänsterna av läkare innebar merkostnader för sjukvårdsdistriktet. En stor utgift har också varit coronapandemin.

– Till vården av covidpatienter har det gått åt mera pengar än man alls kunde föreställa sig för ett år sedan, men å andra sidan får vi ju tillbaka pengar från staten, säger Frantz.

De direkta utgifterna för pandemin har kunnat täckas med statsstöd, hittills 3,4 miljoner euro. Men pandemin har också krävt mycket personalresurser och ökat arbetsmängden för sjukvårdsdistriktet. Och arbete kvarstår.

– Pandemin har ju också medfört att en del vårdåtgärder, operationer och planerade ingrepp har skjutits på framtiden. Och det här ska förstås tas igen senare.

Någon katastrof vill styrelsen med Frantz i spetsen ändå inte kalla det hela. Underskottet bokförs mot det egna kapitalet och utgör sålunda en minskning mot tidigare års ackumulerade överskott.

– Tack och lov så har vi ett överskott sedan tidigare. Det är en sak som inte många sjukvårdsdistrikt har, och i och med att vi har det här överskottet så kommer vi att kunna dämpa minuset så att det inte blir så stort som det annars skulle ha blivit.

Så om ni sammanfattar det ekonomiska läget just nu, vilka ord skulle du använda då?

– Jag skulle nog säga att med hänsyn till de saker som hänt det senaste året så är det hyfsat stabilt ändå.