Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Billigare elräkning genom solgemenskap – husbolag i Esbo en av pionjärerna

Från 2022
Mika Koskinen på Kvisbacka köpcentrums tak
Bildtext Mika Koskinen är eldsjälen bakom solgemenskapsprojektet i Kvisbacka köpcentrum.
Bild: Mathias Gustafsson / Yle

Sedan år 2019 har husbolaget Kiinteistö Oy Kuunsilta i Esbo producerat egen el med hjälp av 260 solpaneler på taket av Kvisbacka köpcentrum. Bakom projektet ligger eldsjälen och styrelsemedlemmen Mika Koskinen.

Under de åren Mika Koskinen var bosatt i Kina slogs han av nedsmutsningen och den klimatförändring människans framfart på jorden för med sig.

– När jag nu senare satt i husbolagets styrelse tyckte jag att jag också kan försöka få någonting till stånd. Gärna då något klimatvänligt, berättar han.

Styrelsen och bolagets delägare gav grönt ljus, så Koskinen började undersöka olika alternativ. Det visade sig vara rätt okomplicerat.

– Det var inte särskilt svårt. Vi visste att vi vill ha taket fyllt av solpaneler för maximal produktion, vi ville att arbetet och materialet skulle vara inhemskt och förstås att det skulle vara ekonomiskt vettigt, förklarar Koskinen.

Kvisbacka köpcentrum i Olars i Esbo.
Bildtext Kvisbacka köpcentrum är en föregångare när det gäller solenergi.
Bild: Mathias Gustafsson / Yle

Det som tog lite tid var att konkurrensutsätta och att lära sig själva tekniken och att kunna skilja på de olika produkterna.

– Slutligen blev det ett sorts närproduktionsprojekt. Ställningarna kommer från Orimattila, solpanelerna från Salo och själva installationen sköttes av ett Esboföretag, berättar eldsjälen Mika Koskinen.

En investering som betalar sig tillbaka

Hela projektet kostade husbolaget 60 000 euro. Då fick de ett investeringsstöd på 20 000 euro och Koskinen lyckades dessutom pruta en del. Men den investeringen betalar sig tillbaka.

– Vi sparar kring en 8 000 euro per år i elräkningar, en summa som blir ännu större nu då elpriserna skjuter i höjden, säger Koskinen.

En inverter som omförvandlar energi från solpaneler till el.
Bildtext Det är invertern som omvandlar solenergi, så den kan användas i fastigheten.
Bild: Mathias Gustafsson / Yle

En ny förordning ger dessutom möjlighet för delägarna att gynnas direkt av försäljningen av överloppsel. Till en början gick hälften av elen från panelerna till husbolagets användning och resten såldes till elbolaget.

– Nu går hälften till luftkonditionering, belysning och dylikt, medan en fjärdedel säljs tillbaka till elbolaget. Den resterande delen går till delägarna. Gymmet här på andra våningen fick ett minus i elräkningen på några hundra euro här i somras och var ganska glada över det, berättar Koskinen.

Solgemenskap kan vara framtidens melodi

I april i fjol ingick Koskinens husbolag i en så kallad solgemenskap med elbolaget Caruna. Kiinteistö Oy Kuunsilta var faktiskt det första i elbolagets historia och kan därför ses som verkliga pionjärer.

– Det är verkligen smart eftersom det inte kostar någonting för husbolaget och vem som helst kan installera solpaneler. Det enda som krävs är att de nås av så många timmar sol som möjligt under alla dagar. Om de installeras på fasaden så att de syns krävs visserligen att man meddelar om projektet till kommunen, men annars är det rätt fritt fram, berättar Mika Koskinen.