Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Guldlejonen har landat – Jukka Jalonen berättar om samtalet från president Niinistö: "Det var häftigt"

Uppdaterad 22.02.2022 17:47.
Fansen jublade då Lejonen anlände - Spela upp på Arenan

Flyget med bland annat Finlands hockeyherrar, Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski landade vid Helsingfors-Vands flygplats på måndagseftermiddagen. Lejonlotsen Jukka Jalonen uppskattade president Sauli Niinistös beröm.

De finländska OS-hjältarnas hemresa blev aningen försenad efter lastningsproblem i Peking. Väl framme vid flygplatsaulan i Vanda möttes medaljörerna av många glada landsmän.

Efter ankomst fick idrottarna höra på tal av vetenskaps- och kulturminister Antti Kurvinen och olympiska kommitténs Jan Vapaavuori.

Antti Kurvinen håller tal för OS-medaljörer.
Bildtext Minister Antti Kurvinen välkomnade medaljörerna.
Bild: Lehtikuva

Lejonlotsen Jukka Jalonen, som passade på att hylla skidduon Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski då stjärnorna var samlade, var på gott humör i Yles intervju.

Den framgångsrike förbundskaptenen berättade om söndagens telefonsamtal med republikens president Sauli Niinistö.

– Han berömde vår insats och det samspel som vi hade. Det var jätteroligt att han överhuvudtaget tog kontakt, en häftig sak som man inte får vara med om ofta.

– Han uppskattar det vi gjort och det kan vi vara stolta över, betonar tränaren.

Kerttu Niskanen: "Ett vunnet silver"

Valtteri Filppula var den som fungerade som kapten under den historiska guldturneringen. Hans avfärd till Kina var känslofylld, då hans förstfödde kom till världen bara ett par dagar före start.

– Visst var det en stor känslostorm. Det var jobbigt att sticka till Peking, men samtidigt ville jag förstås spela. Allt gick ändå bra och nu är det trevligt att komma hem med roliga souvenirer, säger veteranen.

Valtteri Filppula.
Bildtext Valtteri Filppula fick dela ut guldmedaljer åt lagkamraterna på söndagen.
Bild: Lehtikuva

Hockeyherrarna hade bråttom bort från flygplatsen och hann bara tala med media i några minuter. Klockan 19 inleds folkfesten på Olympiastadion.

Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski hade däremot mer tid på sig. Silver- och bronsmedaljören Niskanen ska firas hemma i Vieremä tillsammans med brodern Iivo i morgon.

– Onsdagen är enda dagen som jag hinner vila där hemma, på torsdagen är det sprinttävling på stadion i Helsingfors och sen är det världscup i Lahtis på helgen, berättar Niskanen.

Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski poserar med medaljer.
Bildtext Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski reste tillsammans med hockeyherrarna.
Bild: Lehtikuva

På 10 kilometer klassiskt kom duons medaljer efter tajta tiondelsstrider. Niskanen förlorade mot guldmedaljören Therese Johaug med 0,4 sekunder, medan Pärmäkoski slog fyran Natalija Neprjajeva med en tiondel.

– Det var nog ett vunnet silver. Det var min första individuella olympiska medalj och jag är jättenöjd över den. Det var ingen dålig åkare jag förlorade mot. Sedan blev det ännu ett brons – jag kan verkligen vara stolt, intygar Niskanen.

– Det var små marginaler. Det var inte långt ifrån att jag inte skulle ha fått det här bronset heller. På 30 kilometer var jag också i medaljskick, men visst värmer det här bronset också. Det viktigaste var att jag kunde känna att jag var i mitt livs form, tycker Pärmäkoski.

Artikeln korrigerad tisdagen den 22 februari klockan 17.48. Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen tog medalj på 10 kilometer klassiskt, inte i skiathlon.