Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blev fast med nålen i armen under skid-VM 2019 – skandalåkaren Max Hauke avslöjar hur mycket dopningen hjälpte: "En enorm risk"

Uppdaterad 21.02.2022 19:57.
Max Hauke skidar.
Bildtext Max Hauke åkte på en fyraårig avstängning.
Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press

Max Hauke blev tagen på bar gärning i samband med skid-VM i Seefeld för några år sedan. För norska Dagbladet berättar österrikaren hur mycket nytta han tyckte sig ha av bloddopningen.

Hauke blev avslöjad under hemma-VM i Seefeld 2019. En omfattande dopningsrazzia ledde till att österrikaren ertappades med kanylen i armen.

Både han och landsmannen Dominik Baldauf medgav snabbt dopningen och båda fick ett maximistraff på fyra år. Hauke, som sade sig ha sysslat med blodtransfusioner sedan 2016, dömdes dessutom till ett villkorligt fängelsestraff.

I en intervju med Dagbladet berättar han om fusket.

– Jag ville så hemskt gärna lyckas då det var VM på hemmaplan i Seefeld. Jag trodde att många av mina konkurrenter höll på med dopning – och att det var något som krävdes ifall jag ville nå mina mål, berättar Hauke för den norska tidningen.

– Vi dopade vårt blod på morgonen innan loppet, med en liter blod i. Efter loppet tog vi ut blodet igen. Sedan hade vi kontroll och blodvärdena var normala. Jag testades faktiskt aldrig efter en tävling.

Läkare om uträkningarna: "Rejäl förenkling"

När han får frågan om hur stor nytta han egentligen hade av dopningen kan Hauke svara rätt konkret.

– Om jag tävlade i 30 minuter blev jag 30 sekunder bättre av dopning. I en tävling på en timme blev jag ungefär en minut bättre.

– Många kanske tycker att det inte är särskilt mycket. Och det är en enorm risk att ta, att jaga de där sekunderna.

Men i resultatlistan kan sekunderna ge ett ordentligt lyft.

– I ett 15-kilometerslopp kan en förbättring på 30 sekunder till exempel vara skillnaden mellan att bli 30:e och 15:e, menar Hauke.

Dagbladet har också talat med läkaren och Fis-medlemmen Inggard Lereim, som ser utspelet som en onödigt förenklad beräkning.

– Det är stora individuella skillnader, koncentrationen och formen av bloddopning spelar roll. Jag vet inte hur noggrant de har mätt detta, men det är en rejäl förenkling att säga att effekten är vad Hauke hävdar, tycker norsken.