Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bostäder och affärer i det gamla stadshuset i Ekenäs: ”En Ekenäsbo ska inte se några yttre ändringar”

Från 2022
Gamla stadshuset i Ekenäs i Raseborg
Bildtext Ekenäs gamla stadshus ska bli ett bostadsaktiebolag med bostäder, affärs- och kontorslokaler. Nu har ändringen i detaljplanen manglats genom alla förtroendeorgan i Raseborg.
Bild: Patrik Rosström / Yle

Det blir som väntat bostäder och affärslokaler i det gamla stadshuset vid Rådhustorget i Ekenäs. Det är möjligt att jobben inleds redan under våren.

Nu har då också Raseborgs fullmäktige godkänt ändringen av detaljplan för gamla stadshuset, som också omfattar Spruthusskvären och ekonomibyggnaden bakom det gamla stadshuset.

– Den nya detaljplanen möjliggör mera affärsutrymme, säger Raseborgs ledande planläggningsingenjör Niclas Skog om det gamla stadshuset.

I klartext får 40 procent av gamla stadshuset användas till affärs- och kontorslokaler.

– Resten blir troligtvis bostäder, säger Niclas Skog.

Det gamla stadshuset har skyddsbeteckning sr-2 vilket betyder att stadshuset är en arkitektoniskt, kulturhistoriskt och för stadsbilden särskilt värdefull byggnad som ska bevaras. Byggnaden får inte rivas.

Vid fasadrenoveringar ska man använda originalmaterial eller material som motsvarar dessa.

Vissa fasadändringar tillåts

Enligt ägaren Peter Böckelman är stadshusets fasad i bra skick och därför inget Bostads ab Kungsgatan 1 kommer att göra så väldigt mycket åt.

– En Ekenäsbo ska inte se några yttre ändringar, säger Böckelman och betonar att stadshuset ska få en värdig fortsättning.

Till exempel vapenskölden och texten Stadshus på gamla stadshusets fasad mot torget ska bevaras.

Ett gult hus i centrum av Ekenäs som är Ekenäs gamla stadshus.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Däremot, enligt den ändrade detaljplanen, tillåts det att fönsteröppningarna förstoras i gavlarna på stadshusets översta våning och att det byggs fönster, taklyktor och balkonger mot innergården. Ändringarna ska göras på ett diskret sätt och anpassas till byggnadens ursprungliga arkitektur.

I gamla stadshusets översta våning tillåts att fönsterytan utgör en tjugondedel av bostadsarealen i bostads- och arbetsutrymmen.

Renovering inleds säkert under våren

Så långt om planändringen för stadshusets översta våning. På gatuplan, vid hörnet av Kungsgatan och Gustav Vasagatan kommer den cirka 50 kvadratmeter stora lokalen att vara öppen för allmänheten.

– En butikslokal, en affär, restaurang eller annat som gör det möjligt för allmänheten att komma in, säger Niclas Skog, ledande planläggningsingenjör vid Raseborgs stad.

Ett gult äldre stadshus.
Bildtext Turistinformationen fanns tidigare i lokalen med ingång mot Kugnsgatan.
Bild: Malin Valtonen / Yle

I oktober i fjol fick Raseborgs stad pengarna för det gamla stadshuset. Byggnaden såldes som bekant via en auktionssajt på nätet och inbringade 825 000 euro.

Det var andra gången gillt, eftersom stadshuset redan en gång tidigare har sålts på nätauktion. Då, hösten 2019, landade summan på 770 000 euro, men den hugade ägaren kunde sist och slutligen inte få fram summan.

Nu är huset betalt och meningen är alltså att det ska bli bostäder och affärs- eller kontorslokaler i det tidigare stadshuset.

– Vi börjar säkert jobba under våren, säger Peter Böckelman.

Boende också i ekonomibyggnaden

Den ändrade detaljplanen gör det också möjligt att ändra ekonomibyggnaden norr om (bakom) stadshuset till bostad eller bostäder. Skyddsbeteckningen för ekonomibyggnaden har ändrats från sr-2 till sh.

– Det betyder att byggnaden är skyddad, men man får ersätta den med en ny motsvarande byggnad om den förbättrar stadsbilden, förklarar Raseborgs ledande planläggningsingenjör Niclas Skog.

Delen närmast Kungsgatan har däremot kvar beteckningen sr-2 och får inte rivas.

Inget nybygge vid Spruthusskvären

Sr-2 är ändå inte den strängaste skyddsbeteckningen. Den strängaste skyddsbeteckningen sr-1 har spruthuset vid Spruthusskvären.

Spruthuset byggdes 1869 och är drygt tio år äldre än det gamla stadshuset.

Spruthusskvären i Ekenäs en vinterdag med snö.
Bildtext Spruthuset till vänster och gamla stadshuset till höger. Mellan dem Finlands äldsta gågata, Kungsgatan.
Bild: Marica Hildén / Yle

– Det som har förändrats i detaljplanen för Spruthusskvären är att inget nytt får byggas där taxihuset fanns, säger Niclas Skog vid Raseborgs stad.

Diskussion om artikeln