Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin bekräftade i tv-tal att Ryssland erkänner separatistregioner i östra Ukraina

Från 2022
Uppdaterad 21.02.2022 22:10.
Rysslands president Vladimir Putin under ett tv-sänt tal den 21 februari 2022.
Bildtext I det tv-sända talet gick Putin hårt åt Ukraina.
Bild: Lehtikuva

Rysslands president Vladimir Putin har i ett tal i rysk tv bekräftat att Ryssland erkänner två separatistregioner i östra Ukraina som självständiga enheter.

Putin informerade Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz på förhand om beslutet.

Båda två avrådde Putin eftersom ett erkännande kränker Ukrainas suveränitet och bryter mot internationell rätt.

Putin uppmanade också de ryska parlamentarikerna att underteckna avtal med separatistregionerna i Ukraina för att kunna erbjuda dem militärt bistånd.

Han krävde också ett omedelbart slut på vad han betecknar som ukrainska militära operationer i Donbass där separatistregionerna Lugansk och Donetsk ligger.

I annat fall ligger ansvaret för eventuell blodspillan helt på de ukrainska myndigheterna, sa Putin.

Putin starkt kritisk mot Ukraina

I det tv-sända talet redogjorde Putin för sin syn på Ukraina och på Rysslands och Ukrainas historia.

Han gick hårt åt Ukraina och sa att nynazismen är på uppgång, oligarkers klaner är utbredda och att landet är en amerikansk koloni med en marionettregering.

Putin beskrev östra Ukraina som urgammalt ryskt territorium och det moderna Ukraina som ett land som skapats av bolsjeviker, det vill säga kommunister, efter den ryska revolutionen 1917.

Han sa vidare att Ryssland trots de välkända problemen har samarbetat med Ukraina öppet och ärligt.

Ryssland ser Nato som ett hot

Putin upprepade den ryska uppfattningen att ett ukrainskt Natomedlemskap skulle utgöra ett direkt hot mot Rysslands säkerhet.

Om annekteringen av Krim 2014 sa Putin att invånarna på Krimhalvön och i Sevastopol förstörde Natos planer på att införa militäralliansens infrastruktur på Krim.

Putin upprepade också den ryska ståndpunkten om att Ryssland utlovades att Nato inte kommer att expandera, men det motsatta inträffade. Han sa att en fortsatt utvidgning är en tidsfråga.

Putin sa att Ryssland har rätt att säkerställa sin säkerhet och kommer att göra det. Han var övertygad om att sanktioner från västländer skulle ha kommit i vilket fall som helst.

Källor: Reuters, Tass