Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Krisen i Ukraina har stormat upp ordentligt – Yles Rysslandskännare: Putins agerande fullt av hat, inte rationellt

Uppdaterad 22.02.2022 10:42.
Kerstin Kronvall.
Bildtext – Det är obegripligt att förstå varför Ryssland vill försämra läget i världen just nu, säger Kerstin Kronvall som är Yles medarbetare i Ryssland.
Bild: Henrik Leppälä

Rysslands president Vladimir Putin har erkänt utbrytarregionerna Luhansk och Donetsk i Ukraina som oberoende i ett förhandsinspelat televiserat tal. Talet var fyllt av hat, säger Yles medarbetare i Rysslandsfrågor Kerstin Kronvall.

– Under talet utmålade Putin Ukraina som en oduglig stat som behandlar sina invånare illa. Han förklarade också hur Nato på alla sätt hatar Ryssland, säger Kronvall.

Hon säger att hon har svårt att förstå varför Putin agerar så här.

– Talet var emotionellt, inte alls rationellt.

"En mycket obehaglig situation"

Efter talet har Putin beordrat trupper till östra Ukraina. Ryssland kallar soldaterna för fredsbevarande trupper. Enligt Putin ska soldaterna skydda etnisk-ryska minoriteter från Ukraina.

– Ryssland har haft trupper i östra Ukraina i åtta år. Nu är det öppet erkänt och Putin kan skicka dit hur många trupper som helst, i stället för att smyga runt. Det är en mycket obehaglig situation, säger Kronvall.

Vittnen på plats i Donetsk uppger att stridsvagnar tagit sig in i området.

President Vladimir Putin håller tv-tal.
Bildtext Ryssland misstänks komma att skapa ett svepskäl för att invadera Ukraina.
Bild: Aleksey Nikolskyi / EPA

Vad betyder erkännandet, i praktiken?

Omvärlden, också Finland, har fördömt Rysslands beslut att erkänna folkrepublikerna i östra Ukraina. Vad innebär beslutet?

– Det betyder att Minskavtalet inte längre existerar i praktiken. Det var ett från början dödfött sätt att få fred i östra Ukraina. Om man ser positivt på saken breder det här ett fält för nya fredsförhandlingar, säger Kerstin Kronvall.

Enligt Kronvall är det mycket möjligt att Ryssland nu trappar upp sina handlingar.

– Risken finns att Putin är beredd att gå väldigt långt, säger hon.

Tror inte sanktioner biter på Ryssland

FN:s säkerhetsråd höll under tidig morgon finsk tid ett krismöte i New York för att diskutera Ukrainakrisen.

– Han [Putin] kallar soldaterna fredsbevarande trupper. Det här är struntprat. Vi vet vad de på riktigt är, säger USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield efter mötet.

Vita huset kommer i dag att meddela om sanktioner mot Ryssland. EU och Storbritannien lovar också snabba sanktioner. Men Kronvall tror inte att sanktionerna kommer att bita.

– Vid annekteringen av Krim bet inte omvärldens sanktioner på Ryssland heller, säger hon.