Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Näringslivet återhämtar sig i Österbotten – över 10 000 lediga jobb

Från 2022
Uppdaterad 22.02.2022 12:30.
En skogsarbetare sågar ett träd som precis fallit.
Bildtext Sydösterbotten hade den lägsta arbetslöshetsgraden. Men antalet arbetslösa minskade kvantitativt sett mest i Vasa, Karleby och Korsholm.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Minskad arbetslöshet i Österbotten och antalet nya lediga arbetstillfällen berättar om näringslivets positiva återhämtning. Den bedömningen görs av NTM-centralen och TE-byrån.

Inom Österbottens NTM-centrals område (landskapen Österbotten och Mellersta Österbotten) fanns det i slutet av januari sammanlagt 7 079 arbetslösa arbetssökande. Det är 2 686 färre än för ett år sedan, eller 27,5 procent.

Antalet arbetslösa var i januari 301 färre än i december. Andelen arbetslösa är den lägsta i Fastlandsfinland; 6,3 procent, när motsvarande andel i hela landet är 10,4 procent.

Sydösterbotten hade den lägsta arbetslöshetsgraden. Men antalet arbetslösa minskade kvantitativt sett mest i Vasa, Karleby och Korsholm.

En av de väsentligaste mätarna för sysselsättning är antalet långtidsarbetslösa. Och antalet personer som varit arbetslösa i över ett år har så småningom börjat minska.

"Detta möjliggörs av arbetsmarknadens positiva stämning, vilket syns i det höga antalet lediga arbetstillfällen. I vårt område fanns under januari över 10 000 lediga arbetstillfällen. Antalet är betydande", konstaterar Mika Palosaari, direktör för Österbottens arbets- och näringsbyrå i ett pressmeddelande.

Diskussion om artikeln