Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Försöket med förskola för femåringar får tummen upp: "Vi hinner lära känna barnen"

Från 2022
Milja Strand och Johanna Forsberg på Gerby daghem.
Bildtext Milja Strand och Johanna Forsberg leker butik i Gerby daghem.
Bild: Anna Ruda / Yle

I Gerby daghem i Vasa går både fem- och sexåringarna i förskola. Daghemmet är med i försöket med tvåårig förskola som ska göra barnen mer jämställda inför skolstarten.

Femåriga Milja Strand är en av dem som ska gå i förskolan i två år, men hon tycker inte att det är så stor skillnad på dagis och förskola.

– Vi brukar göra uppgifter, som att rita bilar eller prinsessor, det är roligt. Det är också roligt när vi leker "hippa".

Förskollärare Johanna Forsberg säger att den största skillnaden med tvåårig förskola helt enkelt är att de har mera tid med barnen.

– Vi har den här tiden till att lägga in stödformer om det behövs. Vi hinner lära känna barnen på ett helt annat sätt än när de kommer som sexåringar i augusti och vi har nio månader oss att hinna se alla behov och intressen och ta dem i beaktande.

Barnen kan få elevvårdsstöd

Daghemsföreståndare Britt-Mari Strandvall lyfter också upp elevvården.

– Jag skulle säga att elevvårdsstödet också är viktigt, att de har tillgång till det när de kommer till den tvååriga förskolan.

En av målsättningarna med försöket är att barnen ska bli mer jämställda när alla går i förskola två år. Forsberg tycker att det är bra om alla barn kommer in i småbarnspedagogikens verksamhet redan som femåringar.

– Det börjar vara dags för en femåring att delta i småbarnspedagogiken.

Det är undervisnings- och kulturministeriet som var valt ut vilka kommuner som är med i försöket, vilka daghem och vilka barn. Beslutet om vem som skulle vara med i försöket och börja förskolan i augusti kom först i maj.

Britt-Mari Strandvall är daghemsföreståndare på Gerby daghem.
Bildtext Daghemsföreståndaren Britt-Mari Strandvall säger att elevvårdsstödet är viktigt.
Bild: Anna Ruda / Yle

Alla svenskspråkiga Gerbybarn med

I Gerby är alla femåringar med i försöket, utom de som har flyttat till området sedan försöket startade. Fyra barn som annars skulle ha varit hemma började förskolan ett år tidigare tack vare försöket.

Nu är det klart att försöket får en fortsättning också det här året så att de barn som är födda 2017 kan börja förskolan.

Förskollärare Johanna Forsberg är nöjd med hur försöket är utformat.

– Det är bra på gång och vi formar det vartefter.

Daghemsföreståndare Britt-Mari Strandvall berättar att de i början av projektet inte fick så mycket stöd eller riktlinjer, men nu ordnas nätverksträffar digitalt var tredje vecka.

– Lärarna träffar andra lärare från hela Svenskfinland via Teams och det leds av Utbildningsstyrelsen. Det har också hållits skolningar om olika temaområden, så det har varit bra och positivt.

Positivt i hela landet

Johanna Forsberg har varit med på träffarna och säger att de har varit värdefulla.

– Bra också att få bolla tankar om hur de gör på andra ställen. Lätt blir man lite insnöad då man pratar mycket med dem som är här nära. Jättebra att få höra hur andra jobbar och deras lösningar på till exempel gruppindelningar.

Forsberg säger att erfarenheterna är lika positiva också på andra ställen i landet.

– Alla är jättetaggade och tycker att det här är en bra sak.

Diskussion om artikeln