Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Åbo Akademi-projekt ska förhindra avhopp: "Vi vill ge studerandena en ny chans och en ny start att komma igång med studierna"

Från 2022
Ingången till Åbo Akademi. Två stora dörrar med texten Åbo Akademi Vasa ovanpå.
Bild: Isabella Lindell / Yle

Att förhindra att studierna avbryts eller fördröjs, det är målet med projektet Nystart som Åbo Akademi nyligen kommit igång med.

Projektet Nystart kom till med anledning av coronapandemin. Målet är att förhindra att studierna fördröjs eller avbryts, berättar projektkoordinator Kia Ikonen

– Inom projektet vill vi ge studerandena en ny chans och en ny start att komma igång med studierna igen och hjälpa studenterna på vägen.

Sex till sju personer jobbar med projektet som kostar cirka 100 000 euro och beräknas pågå året ut.

Projektet riktar sig till alla studerande på Åbo Akademi.

– Vi har haft fokus både på nya studerande, tredje årets studerande och sen lite äldre studerande. Nu har vi till exempel kontaktat också studerande som är inne på sitt sista studieår och det betyder då att deras studietid snart tar slut. Lite olika fokus så att så många som möjligt ska få stöd, säger Ikonen.

Vid Åbo Akademis studentkår ställer man sig positiva till projektet.

– Det är bra att det finns ett projekt som fångar upp de som behöver mer hjälp med studierna. Överlag skulle jag säga att det är riktigt önskvärt och nödvändigt, säger Lina Sjöskog, socialpolitiskt ansvarig i Vasa vid Åbo Akademis studentkår.

Aktiv uppsökandeverksamhet

Projektet har sin bakgrund i att Åbo Akademi anställde en studiepsykolog i december 2020. Planeringen för projektet påbörjades under 2021. Under hösten inleddes uppsökandeverksamheten, berättar Ikonen.

– Uppsökandeverksamheten är den viktigaste. Där består vi av ett team av studierådgivare och studiepsykologen. Vi kontaktar studerande via mejl och sen ringer vi upp dem och skickar kanske sms om dom inte svarar på telefonsamtalet.

Mejlet är lättsamt formulerat med information om vilka stödtjänster det finns och hur man kan komma i kontakt med sin studierådgivare samt vad hen kan hjälpa till med i studieplaneringen och frågor kring studier överlag.

Hur stort skulle du säga att behovet är för ett sådant här projekt?

– Det är stort. Speciellt om man tänker på hur coronan har påverkat studerande. Studievardagen har ju varit exceptionell och väldigt speciell på alla sätt. Så där tror jag nog att det är väldigt värdefullt att man visar att det finns någon som bryr sig.

Studerande på Åbo Akademi som är intresserade av att delta i projektet kan ta kontakt med Kia Ikonen, någon inom projektet eller mejla nystart@abo.fi.

Diskussion om artikeln