Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Allt fler bokar sportlovskryssningar – chefsöverläkare säger inte nej till resor, men uppmanar till försiktighet

Uppdaterad 22.02.2022 13:45.
Wasalines färja Aurora Botnia kör i isen i skärgården.
Bild: Christoffer Björklund

Passagerarna börjar strömma till sen coronarestriktionerna lättats säger Wasalines vd Peter Ståhlberg. Nu vill folk ut och röra på sig. Inte heller chefsöverläkare Peter Nieminen säger ett absolut nej till resor, men uppmanar till försiktighet.

Passagerarna börjar strömma till och inför sportlovet har Wasaline ett riktigt bra bokningsläge säger vd Peter Ståhlberg.

Bokningstakten ligger ännu lite efter ett normalår, det tar ett litet tag efter att restriktionerna hävts innan folk börjar resa.

– Men passagerarantalet ökar dag för dag och man blir glad varje morgon när man öppnar datorn. Nu är vi på gång, säger Ståhlberg.

Många längtar efter att resa

Ståhlberg säger att folk är glada och förväntningsfulla inför att resa igen. Många åker över Kvarken för att shoppa och allt fler äldre som suttit hemma länge bokar en resa.

Ståhlberg säger att företag, som inte kunde fira julfest i december, nu istället ordnar fest för personalen. Och även den nya färjan i sig är ett dragplåster.

– Visst är den en attraktion. Många vill se färjan, röra på sig och umgås. Man fortfarande vara lite försiktig när man reser, men nu brakar vi loss, säger Peter Ståhlberg.

Peter Ståhlberg, vd för Wasaline.
Bildtext Inför sportlovet har Wasaline ett riktigt bra bokningsläge, säger vd Peter Ståhlberg.
Bild: Joni Kyheröinen / Yle

Inget hinder för att fira sportlov

Chefsöverläkare Peter Nieminen är inne på samma spår. Visst ska man kunna njuta av sportlovet i år, men inte glömma försiktighetsprinciperna.

Det finns mycket coronasmitta oavsett om man reser till Lappland på skidresa eller på kryssning.

– Risken att bli smittad finns överallt. Använd sunt förnuft och följ rekommendationerna så att inte semestern blir förstörd för att du insjuknar i covid-19, säger Nieminen.

Men Nieminen säger inget absolut nej till resor.

– Smittläget är ganska lika i de nordiska länderna. Med sunt förnuft och försiktighet klarar man sig nog.

Ska vi börja leva som vanligt igen eller är det bästa att hålla sig hemma?

– Någon gång måste vi återgå till det vanliga livet. Men jag avråder från resor till länder som har ett riktigt svårt coronaläge. Och risken ökar på ställen där det är trångt och mycket folk i rörelse, det måste man beakta.

Peter Nieminen säger att coronaincidensen varit stabil, men hög, i flera veckor. Så småningom ska smittspridningen lätta.

– Jag tror att vi befinner oss på toppen och små småningom på väg neråt, säger Nieminen.

En man i svart jacka står i en korridor.
Bildtext Chefsöverläkare Peter Nieminen säger inte nej till resor under sportlovet men uppmanar till försiktighet.
Bild: Anne Teir-Siltanen/Yle

Övergår snart till enbart LNG

Det höga priset på naturgas har varit en smolk i bägaren för Wasaline. Det nya fartyget Aurora Botnia skulle tankas med enbartnaturgas.

Men när priset på LNG blev sex gånger dyrare började rederiet också tanka diesel.

– Så småningom börjar LNG och dieselpriset närma sig varandra och i mars, april kan vi övergå till LNG på heltid igen, säger Stålberg.

Av samma anledning höjde Wasaline också biljettpriset för första gången på flera år.

Nu tror ändå Ståhlberg att rederiet kan börja andas ut efter både pandemi och skenade bränslepriser.

– Vi har en mycket bra beläggning på bildäck och frakten har burit oss. I morgon ska vi presentera vårt resultat, som visar ett litet plus, det är jättebra med tanke på de förhållanden vi levt i, säger Ståhlberg.

Diskussion om artikeln