Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Putin tror att han kan upprepa sin fula fint från 2014 – då tog Ryssland Krim, nu slukas ytterligare delar av Ukraina

Uppdaterad 22.02.2022 16:13.
Vladimir Putin med Kerstin Kronvall i vinjett.
Bildtext Vladimir Putin har dykt allt djupare in i sin specifika världsuppfattning, skriver Svenska Yles medarbetare i Rysslandsfrågor Kerstin Kronvall..
Bild: Alexei Nikolsky/Russian Presidential Press and Information Office/TASS/All Over Press

Vladimir Putins tv-tal på måndagskvällen var fyllt av sällan skådad hatretorik. Han kan gå till historien som den som startade något fruktansvärt, skriver Yles medarbetare i Rysslandsfrågor Kerstin Kronvall.

Så fylld av hat som under tv-talet på måndag kväll har man sällan sett Vladimir Putin. Och då är han trots allt en man av stora känslor som ofta har haft utbrott av olika slag. Men det vi nu såg på tv var inget utbrott, det var en planerad och med omsorg nedkokad koncentration av hat, historieförfalskning och fördömanden.

Putins långa isolering under coronapandemin har gett honom tid att dyka allt djupare in i sin specifika världsuppfattning. Den som går ut på att upplösningen av Sovjetunionen för trettio år sedan var en katastrof, och som har gett upphov till Putins stora vision och mission. Han tycks vilja gå till historien som den som återupprättade den förlorade stormakten.

Han kan dessvärre komma att gå till historien som den som startade något mera fruktansvärt än någon av oss just nu ens vill föreställa oss, en europeisk stortragedi.

Prseidentti Vladimir Putin johtaa Venäjän turvallisuusneuvoston kokousta Moskovassa.
Bildtext President Putin sammankallde sitt säkerhetsråd i måndags, den 21 februari.
Bild: Alexey Nikolsky / AFP

En människa med stor makt borde alltid omge sig med folk som kritiserar makthavaren och säger emot honom. Då behåller han kontakten till omgivningen och blir dessutom tvungen att slipa sina argument.

Det har Putin inte gjort. Han har i stället resolut gjort sig av med all opposition såväl i sin närkrets som i det ryska samhället. I dag består hans närmaste krets av ja-sägare som uppenbarligen dessutom är knutna till presidenten via mörklagda ekonomiska nätverk där alla inblandade har berikat sig.

Ensam, med anlag för paranoia och omgiven av sådana som alltid håller med honom är Putin inte längre en del av någon som helst dialog, varken inom Ryssland eller internationellt. Han ser fiender på alla håll och hans enda sätt att hantera sådana är våld.

Motståndare inom landet blir förgiftade, skjutna eller satta i fängelse. De utländska fiender Putin tycker sig se ska kuvas med vapen.

Han har gjort sig av med all opposition, hans närmaste krets består av ja-sägare

Eftersom annekteringen av Krim 2014 ur Putins synvinkel löpte som en vacker dans räknar han med att göra en liknande kadrilj nu i östra Ukraina. Den har redan påbörjats och ingen vet vilket nästa steg blir och hur det hela ska sluta.

Men president Vladimir Putin vet att det finns sprickor i den västliga gemenskapen.

Han har själv gjort allt han har kunnat för att till exempel vända ett EU-land som Ungern mot unionen och i stället närma sig Ryssland. Han räknar också fortfarande med att Frankrike och Tyskland har inrikes krafter, främst inom storföretag och energibranschen, som gärna vill hålla sig väl med Ryssland.

För att EU ska kunna införa nya sanktioner behövs enighet inom unionen. Också det vet president Putin.

Putin vet att det finns sprickor i den västliga gemenskapen

Efter att Ryssland för åtta år sedan annekterade Krim var omvärlden väldigt bekymrad; rynkade pannor och djupa brösttoner kunde iakttas lite varstans utanför Rysslands gränser. Mycket snabbt försvann emellertid Krim från diskussionerna.

Ryssland satte i gång kriget i östra Ukraina och ockuperade i praktiken de områden som i dag går under de påhittade namnen Folkrepubliken Donetsk och Folkrepubliken Luhansk.

Bekymrade makthavare från Tyskland, Frankrike, Ryssland och Ukraina samlades två gånger i Belarus huvudstad Minsk och skrev under det som kallas Minskavtalet. Ett avtal som stipulerar sådant som man från början visste var omöjligt för Ukraina att uppfylla. Men avtalet lugnade ned den internationella diskussionen. Man kunde alltid hänvisa till att det fanns ett avtal och sedan titta åt andra hållet då Ryssland bet sig allt starkare fast i Ukrainas östra flank.

Fjortontusen människor fick dödas. Fjortontusen.

Rysslands president Vladimir Putin och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz sitt i var sin enda av ett mycket långt bord
Bildtext Vladimir Putin i samtal med Tysklands förbundskansler Olaf Scholtz i mitten av februari.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Nu har Ryssland beslutat sända in trupper i östra Ukraina. För det behövdes inga internationella avtal eller diskussioner. Ryssland bestämde ensidigt att erkänna de så kallade folkrepublikerna, skriva under samarbetsavtal med dem och sedan öppet göra det man har gjort i smyg redan i åtta år.

Alltså föra krig mot Ukraina.

Om omvärlden åter rynkar sina pannor och uttrycker sin djupt kända oro är Putin helt nöjd. Hans tidigare erfarenheter visar att sådana gester inte har någon tyngd bakom sig och han kan fritt fortsätta att bygga upp den geopolitiska verklighet han vill ha.

Mer om ämnet på Yle Arenan