Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Innovation för vattenövergång vid Korsbådafjärden sökes: "Ett unikt tillfälle att presentera en innovativ lösning i en fin miljö"

Från 2022
Vatten i skärgård. Det är sommar och himlen är blå. En smal träbro går över en del av vattnet.
Bildtext Björkö-Panikeleden är tolv kilometer lång men planeras bli ett par kilometer längre bara man kan lösa problemet med vattenövergången.
Bild: Forststyrelsen / Teemu Rauhala

Vandringsleden från Björkö till Panike i Korsholm är svårtillgänglig, på öar som saknar fast förbindelse. Nu söker Forststyrelsen lätta sätt att komma sig över vattnet vid Korsbådafjärden.

Avståndet över vattnet vid Korsbådafjärden är cirka 380 meter långt.

Olika idéer för vattenövergången har redan utretts. Upphandlingsförfarandet har inletts och anbudsansökningar för vattenövergången tas emot fram till 18 mars.

"Olika lösningar från roddbåtar till automatiska färjor och broar har utretts och nu har man landat i ett upphandlingsförfarande som möjliggör att olika sorts lösningar kan delta i processen. Detta är ett unikt tillfälle att presentera en innovativ lösning för förbindelsen i en fin miljö", säger Jonna Hagström, projektchef på Forststyrelsen i ett pressmeddelande.

I november år 2020 beviljades utvecklingsprojektet av Björkö-Panike vandringsled i världsarvsområdet 600 000 euro i riksdagens tilläggsbudget.

Ifjol fick allmänheten föra fram önskemål gällande vandringsledens utveckling. Björkö-Panike vandringsled kommer genom utvecklingsprojektet bland annat bli längre och få fler rastplatser.

Området är ett naturskyddsområde med värdefulla naturtyper och skyddade arter från både djur- och växtriket. Förbindelsen ska inte påverka naturvärdena avsevärt samtidigt som den ska vara säker och användarvänlig.

Världsarvsområdet besöks årligen av cirka 350 000 besökare.

Diskussion om artikeln