Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Följd av Rysslands agerande: Tyskland stoppar gasledningen Nord Stream 2 – åtminstone tillfälligt

Från 2022
Uppdaterad 22.02.2022 16:13.
Gasledingar invid en skylt med texten Nord stream 2.
Bildtext Gasledningen Nord Stream 2 är färdigbyggd, här når den land i nordöstra Tyskland, men den har inte tagits i bruk.
Bild: Lehtikuva

Den omstridda rysk-tyska gasledningen Nord Stream 2 tas inte i bruk som planerat. Som en reaktion på de senaste händelserna i Ukraina stoppas projektet nu på obestämd tid.

Helt konkret handlar det om att Tyskland nu helt stoppar den certifieringsprocess som krävs för att den redan färdigbyggda gasledningen ska kunna tas i användning.

I samband med en presskonferens under tisdagen meddelade förbundskansler Olaf Scholz att han har bett ekonomiministeriet stoppa processen.

– Det blir ingen certifiering av gasledningen och utan den certifieringen kan Nord Stream 2 inte tas i bruk, sade han.

Förbundskansler Scholz har under de senaste veckorna varit mycket vag i sina ställningstaganden till vad som ska hända med gasledningen.

– Läget har ändå förändrats på ett grundläggande sätt och det måste också tas i beaktande gällande Nord Stream 2, säger Scholz.

Den tyska regeringen meddelade om sitt beslut bara några timmar efter att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hade upprepat sina krav om att gasledningen måste stoppas.

Certifiering står stilla sedan tidigare

Det har ändå redan under en längre tid varit oklart om och när gasledningen överhuvudtaget kan tas i bruk.

Den certifiering, som ska se till att gasledningen kan användas, har nämligen stått stilla sedan i november, med motiveringen att företaget som står bakom gasledningen inte är etablerat enligt tysk rätt.

Firman Nord Stream 2 AG har sitt huvudkontor i Schweiz och för den tyska delen av gasledningen har man grundat ett tyskt dotterbolag.

För den här delen av ledningen gäller EU-regler som säger att gasleverantören inte samtidigt får driva gasledningen, ett krav som i nuläget inte uppfylls och därför har man inte gått vidare i certifieringsprocessen.

I Tyskland har gasledningen länge ansetts vara endast ett ekonomiskt projekt, men under de senaste veckorna har den här hållningen blivit alltmer ohållbar.

Gasledningsprojektets viktigaste talesman i Tyskland är den tidigare socialdemokratiske förbundskanslern Gerhard Schröder.

Mer om ämnet på Yle Arenan