Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina står nu inför ett dilemma med sin bundsförvant Ryssland, säger Kinaexpert till Svenska Yle

Från 2022
Två äldre män i mörk kostym och violett slips tittar snett på varandra. I bakgrunden Kinas och Rysslands flaggor.
Bildtext Vladimir Putin och Xi Jinping leder världens två största auktoritära stater. De träffades senast då OS i Peking invigdes den 4 februari.
Bild: Lehtikuva

Rysslands kränkningar av Ukrainas integritet har ställt det mäktiga grannlandet Kina inför ett utrikespolitiskt problem och ett val mellan två dåliga alternativ.

– De har ett dilemma och jag skulle gissa på att de kanske inte är helt säkra själva på hur de ska svara på det här, säger Kinaexperten Björn Jerdén vid Utrikespolitiska institutet i Stockholm.

Enligt Jerdén försätter Rysslands agerande Kina i en svår situation. Å ena ena sidan är det viktigt för Kina att visa stöd för Ryssland och Vladimir Putin. Samtidigt skulle det innebära stora risker för Kina att öppet stötta Rysslands agerande, framhåller Jerdén.

Kinas officiella retorik understryker alltid vikten av att respektera länders territoriella integritet och suveränitet.

– Därför tror jag det skulle medföra en kostnad för Kina att explicit stötta Rysslands agerande, eftersom det så tydligt utgör ett brott emot de här principerna som Kina säger sig omhulda, säger Jerdén.

En cirka 40-årig man med kort hår, skägg och mustasch tittar in i kameran.
Bildtext Björn Jerdén är chef för Nationellt kunskapscentrum om Kina vid Utrikespolitiska institutet i Stockholm.
Bild: Utrikespolitiska institutet (UI)

Ryssland är en ekonomisk dvärg jämfört med Kina, men det betyder inte att Ryssland entydigt skulle vara i ett lillebrorsförhållande till Kina, påpekar Jerdén.

– Jag vet inte om ryssarna känner sig som en lillebror, men de är ju det, objektivt sett. Kinas ekonomi är ju så väldigt mycket större än Rysslands. Kina har en mycket starkare internationell position än vad Ryssland har. Så utifrån det är förhållandet inte jämbördigt.

Men länderna har ett gemensamt utrikespolitiskt intresse i att stå upp mot USA och Europa och i det avseendet vinner också Kina på ett gott förhållande till Ryssland. Flera bedömare tror dock att Kina knappast är intresserat av att helt fördärva sina relationer till USA och EU.

Kina kommer antagligen att försöka låta bli att ta ställning för eller emot Ryssland, tror Kinaexperten Jerdén.

– Det troligaste är att Kina undviker att öppet stötta Rysslands agerande, samtidigt som man inte heller sluter upp bakom USA, Europa och andra länder i världen och fördömer Ryssland. Och signalerna som kommit hittills från Peking tyder på att det är en sådan linje man kanske tänker sig ta här framöver.

Samma dilemma 2014

Det här är inte första gången som Kina tvingas gå en känslig balansgång mellan att tillvarata sina egna intressen och stöda Ryssland.

Då Ryssland ockuperade den ukrainska Krimhalvön 2014 och ordnade en folkomröstning, som var tänkt att legitimera den kommande annekteringen, höll FN:s säkerhetsråd en omröstning i frågan.

Den resolution som säkerhetsrådet röstade om skulle ha ogiltigförklarat den ryskarrangerade folkomröstningen och Ryssland fällde som väntat resolutionsförslaget med sitt veto.

Men Kina röstade varken för eller emot och lade ned sin röst.

Kinas FN-ambassadör Liu Jieyi sa då att landet vill ha en balanserad lösning som grundar sig på lag och ordning.

Då generalförsamlingen att par veckor senare röstade om en resolution med motsvarande innehåll lade Kina likaså ned sin röst.