Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Många är rädda, de vill inte vara en del av Ryssland" – ukrainare i Österbotten berättar om läget i hemlandet

Från 2022
Uppdaterad 22.02.2022 17:04.
Ukrainare i Österbotten kan skämta om Putin - men samtidigt sörjer de att två länder som var som systrar nu strider - Spela upp på Arenan

De dricker kaffe och skämtar om Putin. De är oroliga för släkt och vänner men samtidigt stolta över att Ukraina är friare och annorlunda än Ryssland.

Bohdana Krasnopolska och Vladyslav Tverdous jobbar båda på en svinfarm i Jeppo i Nykarleby. Hon har bott i Finland i fem år, han i sex år.

Krasnopolska är rädd att Putin inte nöjer sig innan han har tagit hela landet.

– Mitt land är bara första landet de vill ta. När de är klara med det tar de ett annat litet land.

Enligt Krasnopolska är det bekvämare för Rysslands ledare att se till att svänga ryssarnas uppmärksamhet mot annat än deras egen fattigdom och lidande.

– Det är lättare med krig då svänger folk bort ögonen. För honom är det lättare att komma och stjäla från något annat land i stället för att jobba på det egna landet, säger Krasnopolska.

Fyra personer vid kaffebord.
Bildtext Bohdana Krasnopolska, Vladyslav Tverdous, Oleksandr Shapoval och Sviatoslav Omelchenko diskuterar situationen i Ukraina i kafferummet.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Sorg över att ryska "systern" tar till vapen

I kafferummet på jobbet i Jeppo går diskussionen fritt. Det verkar finnas en stolthet över att folk i Ukraina inte behöver vara rädda att säga vad de tycker och tänker.

– Vi är fria människor. Vi är rädda om de kommer och tar vårt land, men vi är inte rädda att prata. Min familj (i Ukraina) säger allt de tänker, säger Krasnopolska.

Men samtidigt verkar alla i kafferummet ha band till Ryssland. Krasnopolska har ryska vänner, hon har bott i Ryssland (Sovjet) i fem år då hennes pappa var general i armén där. Och samtidigt stred hennes ex-pojkvän i Donetsk och skickade hem videor som visade saker hon inte ens klarade att titta på.

– Länderna var som systrar men nu har det ändrat helt. Många ryssar tycker också att det Putin gör är mycket dåligt men de är rädda att tala om det.

Kvinna sitter vid bord med kaffekopp i handen.
Bildtext Bohdana Krasnopolska är rädd att Putin inte nöjer sig innan han har tagit hela landet.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Kan inte stå emot Ryssland ensamt

Vladyslav Tverdous föräldrar bor mindre än 100 km från ryska gränsen i nordöstra Ukraina.

– Våra föräldrar är mycket oroade, varje gång jag ringer talar mamma om det. De är stressade, ser pansarvagnar och (ukrainska) soldater, det är inte normalt.

Tverdous berättar att sedan kriget började 2014 har fyra av hans vänner dött i striderna i östra Ukraina. Och samtidigt är banden till Ryssland starka. Fruns pappa är från Belarus, hennes farbror bor i Ryssland, Tverdous gudmor kommer från Ryssland.

– Före den här konflikten, då vi var en del av Sovjet var det blandat, Ukraina, Ryssland, Belarus. Vi var ett blod, en historia, en religion.

Någon lösning på situationen ser varken Krasnopolska eller Tverdous.

– Jag hoppas andra länder hjälper mitt land. Att de skulle vara på Ukrainas sida så att det som händer mitt land inte händer fler länder. Ukraina är så litet land, det kan inte stå emot Ryssland.

Mer om ämnet på Yle Arenan