Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stor militärövning i Vasa denna vecka – tidpunkten har ingen koppling till läget i Ukraina

Från 2022
Uppdaterad 07.03.2022 19:42.
Beväringar står i raka led utomhus. Bara kängorna och benen syns i bild.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Armén ordnar lokalförsvarsövningar två gånger om året. Det säkerhetspolitiska läget har inte påverkat tidpunkten eller innehållet för vårens övningar, säger man inom Försvarsmakten.

Mellan sista veckan i februari och andra veckan i mars ordnar armén sex lokalförsvarsövningar på olika håll i Finland.

Övningarna kommer att synas och höras i tätorter. Både soldater och andra myndigheter samt militärfordon kommer att röra sig på gatorna. En del av övningarna involverar också flygplansaktivitet.

Med tanke på situationen i Ukraina är tidpunkten för övningarna intressant, konstaterar biträdande kommendören för Björneborgs brigad, överste Riku Suikkanen.

– Det som har hänt på internationell nivå har inte påverkat tidpunkten eller innehållet för övningen. Vi fungerar helt enligt arméns övningskalender och tidpunkten fastställdes för två år sedan.

Enligt Suikkanen har man inom Försvarsmakten funderat på om det att soldater dyker upp i gatubilden just nu väcker mer tilltro eller rädsla och oro bland invånarna.

– Förhoppningsvis stärker det här tilltron till att Försvarsmakten tillsammans med andra myndigheter är beredd att försvara hela landet.

Informationspåverkan och demonstrationer

Lokalförsvarsövningar ordnas regelbundet enligt Försvarsmaktens verksamhetsplan två gånger om året. Genom övningarna vill man utveckla de lokala truppernas funktionsförmåga och kunnande.

I övningarna deltar beväringar, reservister och Försvarsmaktens personal samt flera olika myndigheter. Från Försvarsmakten deltar omkring 3 800 personer i vårens övningar.

En av de största är Vaasa 22-övningen som startar i Österbotten den 7 mars.

Utgångsläget för övningen är en fiktiv situation där Vasa utsätts för omfattande påverkan genom bland annat informationspåverkan, spionage mot militära mål, brottslig verksamhet och demonstrationer.

– Under en vecka övar de lokala trupperna tillsammans med andra myndigheter sina egna uppgifter, berättar överste Suikkanen som leder övningen i Vasa.

Eversti Riku Suikkanen tiedpotustilaisuudessa. Poseeraa kameralle.
Bildtext Arméns lokalförsvarsövningar kommer att synas och höras i tätorter, säger biträdande kommendören för Björneborgs brigad, överste Riku Suikkanen.
Bild: Arttu Kuivanen / Yle

Tätare myndighetssamarbete

Kärnan i det nationella lokalförsvaret är de lokala trupperna, som består av reservister samt Försvarsmaktens personal. Enligt Suikkanen är en viktig del i övningarna att finslipa samarbetet mellan myndigheter.

Till exempel i övningen i Vasa deltar sammanlagt omkring hundra poliser. Som mest deltar 60 poliser under en delövning. Också räddningsväsendet och gränsbevakningen är med.

Kommissarie Timo Välimäki från Österbottens polisinrättning betonar att det uttryckligen är fråga om myndighetssamarbete.

– Det är mycket viktigt att myndigheterna har en gemensam lägesbild och att vi får öva på ledningsfunktioner.

Av de sex lokalförsvarsövningarna startar Pohjoinen 22 och Savo-Karjala 22 lördagen den 26 februari. Söndagen den 6 mars startar övningen Kehä 22 i huvudstadsregionen och Östra Nyland.

Måndagen den 7 mars startar övningar förutom i Vasa även i Södra Karelen och Mellersta Finland.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel ”Harjoitus tuo sotilaita moneen Suomen taajamaan – ajoitus on sattumaa, mutta Puolustusvoimat pohtii, mitä tunteita harjoitus nykytilanteessa herättää”, skriven av Elina Kaakinen. Översättning och bearbetning: Jakob Lillas.