Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Denna vecka ger polisen ny information om ockerhärvan i Närpes: "Viktigt att vi kan öppna upp om utredningen mer än hittills"

Från 2022
Tomater som mognar i ett växthus
Bildtext I januari blev det känt att ett vietnamesiskt företagarpar bosatt i Närpes, misstänks för grovt ocker. Efter detta har polisutredning vuxit och såväl nya misstänkta som nya målsägande tillkommit.
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

Än så länge har polisen varit rätt förtegen om hur allt hänger samman i ockerhärvan i Närpes. Men den här veckan är man redo att öppna upp lite mer, uppger kriminalkommissarie Sami Isoniemi.

Sami Isoniemi fungerar som förundersökningsledare för den del av polisutredningen som görs av Österbottens polisinrättning. Den andra delen är det kriminalkommissarie Pekka Hätönen vid människohandelsgruppen vid Helsingfors polisinrättning som håller i.

Enligt Isoniemi kommunicerar de båda polisinrättningarna nu om vad man kunde ge ut för ytterligare information i ett gemensamt uttalande denna vecka. Det nationella mediaintresset är omfattande, men också i Närpes är behovet av information stort.

– Det vore därför viktigt att vi kan öppna upp om utredningen mer än hittills, och mer konkreta uppgifter än vad vi kunnat berätta så här långt, säger Isoniemi.

Isoniemi kan inte i det här skedet säga exakt vilken dag man är redo att informera, men ett uttalande förbereds för denna vecka.

Åtal väcks under våren

I fredags häktades tre personer av Österbottens tingsrätt. De tre är på sannolika skäl misstänkta för grovt ocker. Åtal mot dessa bör väckas senast i slutet av maj.

Sedan tidigare har ett företagarpar i Närpes suttit häktade, även de misstänkta för grovt ocker. Den ena personen i det misstänkta paret är fortfarande häktad, medan den andra har frigivits. Åtal mot dessa bör väckas senast i april.

Polisen har signalerat att det inte verkar finnas någon koppling mellan det första paret som greps och häktades i januari och den grupp som greps och häktades förra veckan. Samtliga misstänkta är ändå personer med vietnamesiskt ursprung.

Antalet offer okänt

I förundersökningen utreds bland annat hur många som kan ha fallit offer för de personer som nu gripits. Polisen har hittills bekräftat nio målsägande, men samtidigt uttryckt att antalet brottsoffer kan vara betydligt större än så.

Gemensamma nämnare för offren är deras vietnamesiska ursprung, att de betalat sina landsmän stora pengar för att få komma till Närpes och arbeta i växthusbranschen.

– Det finns många gemensamma faktorer men alla misstänka verkar inte ha fungerat som en enda enhetlig grupp, sa Sami Isoniemi i en kommentar i fredags.

Isoniemi uppgav också att ockerverksamheten har pågått under en lång tid och varit systematisk.