Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tysklands stopp av Nord Stream 2: Gasen räcker till en början, men hur går det sedan?

Från 2022
Till vänster arbetare och till höger ett stort gasrör.
Bildtext Nord Stream 2 är färdig, men tas inte i bruk ännu på grund av Rysslands agerande i Ukraina.
Bild: Axel Schmidt / All Over Press

Som en reaktion på Rysslands aggression mot Ukraina meddelade Tyskland på tisdagen att man, åtminstone tillfälligt, sätter stopp för gasledningen Nord Stream 2. Beslutet välkomnas, men samtidigt finns det de som tycker att det kommer för sent.

– Frågan är om inte den tyska regeringen nu är för sent ute. Man borde ha handlat mycket tidigare och på sätt skulle man också ha sparat skattebetalarnas pengar, säger Ukrainas ambassadör i Berlin Andrij Melnyk.

– Om man tidigare hade hotat med ett stopp skulle det kanske ha haft en inverkan på president Putin, fortsätter ambassadören.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz meddelade under tisdagen att man nu helt stoppar den certificeringsprocess som är nödvändig för att den färdigbyggda rysk-tyska gasledningen kan tas i bruk.

På obestämd tid kommer alltså ingen gas att strömma genom den 9,5 miljarder euro dyra ledningen.

– Läget har förändrats på ett grundläggande sätt och det måste också beaktas gällande Nord Stream 2, konstaterade Scholz som länge har varit mycket vag i sina ställningstaganden kring gasledningen.

I Tyskland har Nord Stream 2 länge ansetts vara endast ett ekonomiskt projekt, men under de senaste veckorna och månaderna har den hållningen blivit allt svårare att försvara.

Gasledningsprojektets viktigaste talesman i Tyskland är den tidigare socialdemokratiske förbundskanslern Gerhard Schröder, men också förbundskansler Angela Merkel har under årens lopp försvarat projektet och betecknat det som enbart ekonomiskt.

I kommentarerna heter det nu bland annat att den tyska Rysslandspolitiken har misslyckats kapitalt och som bästa symbol för misslyckandet anses gasledningen Nord Stream 2 stå.

Avveckling av kärn- och kolkraft ger ytterligare problem

Drygt 55 procent av den gas som används i Tyskland kommer från Ryssland och priserna väntas stiga oberoende av om Ryssland nu skär ner på leveranserna eller stoppar dem helt.

– Krig pressar upp priserna. Vad som nu väntar hänger på Vladimir Putin, konstaterade Tysklands ekonomi- och klimatminister Robert Habeck i tisdags. Samtidigt varnade han tyskarna för att de redan nu höga energipriserna kommer att stiga ytterligare.

Även om Tysklands gasreserver för tillfället är knappa sedan tidigare, så räknar man ändå med att det under vintern och våren inte kommer att bli någon brist på gas i landet.

Hur det går på längre sikt är ändå en öppen fråga och redan nu spekuleras det i om man inom industrin kan bli tvungen att skära ner på användningen.

Att importera mer flytande naturgas eller att öka importen från andra stora leverantörer, som Norge och Nederländerna, räknas i nuläget inte vara möjligt.

Ekonomiministern Habeck poängterade att utbyggnaden av de förnybara energikällorna måste försnabbas, något som redan står nerskrivet i det relativt färska regeringsprogrammet.

Gasen används i första hand till uppvärmning, men i de tyska planerna ska gas också i högre grad användas för elproduktion då man nu avvecklar såväl kärn- som kolkraften.

Också utan följderna av Rysslands militära upptrappning i Ukraina, skulle de närmaste åren ha varit en stor utmaning med tanke på den tyska energiförsörjningen.

Utbyggnaden av de förnybara energiformerna stampar sedan länge på stället och i år kopplas de tre sista kärnreaktorerna från nätet.