Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Försvarsexpert: "Ryssland i förarsätet, väst reagerar"

President Vladimir Putin håller tv-tal. Svarta siluetter av människor som tittar syns i förgrunden.
Bildtext Vladimir Putins nästa drag kan komma snart, eller dröja, tror militärexpert.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ryssland kan utvidga sin attack när som helst – eller välja att vänta. Det säger forskarofficer Antti Pihlajamaa vid Försvarshögskolan.

Ryssland har fortfarande otaliga alternativ för sitt nästa drag i Ukrainakrisen. Det sa forskarofficer Antti Pihlajamaa vid Försvarshögskolan i Yles morgonteve på onsdagen.

Samtidigt som landet har trappat upp sin militära närvaro kring Ukraina och nu senast tagit konkreta steg mot en utvidgning av konflikten, har man fortfarande många möjliga vägar att gå.

– Ryssland är redo att slå till med kraft, men har inte bråttom, löd Pihlajamaas analys.

Enligt honom är det Ryssland som sitter i förarsätet, medan väst tvingats in i en reaktiv roll.

– Det har länge varit klart vad Ryssland eftersträvar, nu är frågan hur landet helt konkret försöker uppnå sina mål.

Kiev invaderas knappast

Att Ryssland nu erkänt hela Donetsk och Luhansk som självständiga, alltså även de delområden som separatisterna inte kontrollerar är en avgörande sak, menar Pihlajamaa. Att det ryska överhuset dessutom gett grönt ljus för att använda ryska styrkor utomlands indikerar att man står vid en vändpunkt.

– Allt det här tyder på att Ryssland ämnar utvidga sina aktioner i östra Ukraina också till de områden som nu kontrolleras av Ukraina. Men det är förstås också möjligt att Ryssland med allt detta försöker dölja någon annan aktivitet som pågår simultant, sa Antti Pihlajamaa.

Även om Ryssland förstärkt sin militära närvaro i regionen och bland annat sägs ha närmare 200 000 man på plats nära Ukraina, planerar Putin knappast en fullskalig invasion av landet, enligt Pihlajamaa.

– Om man med en invasion menar total, långvarig kontroll över till exempel huvudstaden Kiev med flera miljoner invånare, ser jag det som osannolikt.

Ryssland har hittills lyckats navigera smart

Pihlajamaa ser det som mer troligt att Ryssland går till tydligt avgränsade och noggrant riktade attacker.

Enligt honom har Ryssland hittills lyckats agera rätt riskfritt, man har kunnat trappa upp krisen på ett sätt som inte lett till katastrofala följder för landet självt.

– Frågan är om Ryssland är redo att ta stora, avgörande steg som kan leda till oförutsedda följder, sa forskarofficer Antti Pihlajamaa vid Försvarshögskolan.

Diskussion om artikeln