Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utrikesutskottets ordförande Halla-aho: "Allt som omvärlden gör eller låter bli att göra påverkar Rysslands nästa steg"

Jussi Halla-aho televisiostudiossa.
Bildtext Jussi Halla-aho (Sannf) höll med president Sauli Niinistö om att Finland just nu inte är militärt hotat, men utrikesutskottets ordförande ansåg ändå att Finland kanske inte är fullt så skyddat från världens stormar som en del kanske tror.
Bild: Sakari Piippo / Yle

Ryssland avancerar steg för steg och väljer följande drag utgående från omvärldens reaktioner, säger utrikesutskottets ordförande Jussi Halla-aho (Sannf). Han tror att Ryssland hade väntat sig tuffare sanktioner som svar på aktionerna i östra Ukraina.

Rysslands plan gällande Ukraina lever ständigt. Man avancerar steg för steg, pausar mellan aktionerna och väntar på hur resten av världen reagerar och anpassar sitt följande steg till reaktionerna.

Ungefär så beskrev ordföranden för riksdagens utrikesutskott Jussi Halla-aho (Sannf) Rysslands agerande i Yles Morgonettan på onsdagen.

– Allt som omvärlden gör eller låter bli att göra påverkar Rysslands nästa drag, sa Halla-aho.

Han tog som exempel de sanktioner som USA, EU och många andra meddelade om på tisdagen.

"Ryska folket är resilient"

De här utropades efter att den ryske presidenten Vladimir Putin erkände även de delområden av östra Ukraina som separatisterna inte kontrollerar som självständiga samtidigt som ryska styrkor fick klartecken för att agera utomlands.

– Ryssland hade förmodligen väntat sig tuffare sanktioner. Visst kommer de här åtgärderna säkert att påverka vanliga ryssars liv, men landets ledning låter sig inte hindras av det här, sa Halla-aho.

Han tillade att Ryssland under de senaste åren har byggt upp en hygglig försörjningsberedskap till exempel vad gäller livsmedel. Dessutom är det ryska folket resilient, sa Halla-aho.

– Många är vana vid ett tuffare liv än de som lever bekvämt i väst.

"Dra ut ledningen ur det ryska uttaget"

Halla-aho ansåg att det stora problemet med sanktionerna är att de saknar trovärdighet på lång sikt.

– Det europeiska beroendet av rysk energi är stötestenen. Bland annat har det tyska beslutet att avstå från kärnkraften lett till ännu större beroende av rysk gas, vilket Ryssland förstås är medvetet om, funderade Jussi Halla-aho.

Enligt honom är Rysslans berett att ge sig till tåls och vänta på att sanktionerna lättar i något skede.

Visserligen är exempelvis ibruktagandet av den rysk-tyska gasledningen Nordstream 2 stoppad åtminstone tillfälligt, men Halla-aho önskade mer radikala åtgärder från europeiskt håll.

– Dra ut ledningen ur det ryska uttaget, löd hans lösning.

Han ansåg också att Fennovoimas omtalade kärnkraftsprojekt nu måste omvärderas ur säkerhetspolitisk synvinkel, på grund av ryska Rosatoms roll i det hela.

"Livet lättare inom Nato"

Jussi Halla-aho höll med president Sauli Niinistö om att Finland just nu inte är militärt hotat, men utrikesutskottets ordförande ansåg ändå att Finland kanske inte är fullt så skyddat från världens stormar som en del kanske tror.

Halla-aho ville fortfarande inte direkt ta ställning till ett eventuellt finländskt medlemskap i Nato.

– Visst vore livet lättare nu om vi hade gått med i Nato tidigare, men det som behövs just nu är en djup och analytisk diskussion om frågan, sa Halla-aho.

Han önskade en debatt som fokuserar på de olika parternas argument, snarare än på deras motiv.

– Man lyckas inte ändra någons åsikt genom att ifrågasätta personens motiv, genom att exempelvis tala om troll och utländsk inblandning, sa Halla-aho.