Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Var femte testad elapparat drogs bort från handeln – medförde risk för elstöt eller eldsvåda

Från 2022
En förlängningssladd och laddare.
Bildtext En del typer av laddare hör till de produkter som fastnar i Tukes säkerhetsgranskningar. Illustrationsbild.
Bild: Lehtikuva

Bland elapparater är det vanligast med säkerhetsbrister hos laddare, transformatorer och olika typer av led-lampor, enligt uppgifter från myndigheten Tukes.

I Finland testas inte elektronik förrän den kommer till försäljning, utan Säkerhets- och kemikalieverket Tukes plockar in produkter som verkar riskfyllda till testning. Personal från myndigheten granskar utbudet både i butiker och i näthandeln. Ibland anmäler konsumenter om riksfyllda produkter.

Under fjolåret 2021 väckte cirka 360 olika elapparater i handeln Tukes intresse. Av dem visade sig var femte, eller cirka 70 produkter vara så farliga att de drogs bort från marknaden.

De vanligaste farorna är risk för elstöt eller eldsvåda.

De allra farligaste 26 apparaterna återkallades från kunder som redan hunnit köpa dem.

Varnar för asiatiska nätbutiker

De farliga apparaterna finns enligt Tukes år efter år i samma produktgrupper. De flesta är olika typer av belysning med ledlampor, laddare eller transformatorer.

Dessutom hittar man ofta också farliga muskelvårdshammare och såkallade dränkbara vattenpumpar.

I takt med att näthandeln växer, är det just där som en allt större andel av de riskfyllda produkterna upptäcks, enligt Tukes.

Nätbutiker med bas utanför EU, till exempel i Asien, övervakas inte av finländska eller europeiska myndigheter och vid Tukes lyfter elsäkerhetsexpert Seppo Niemi ett varningens finger.

– Den som har köpt en apparat utanför EU tvingas själv stå för följderna om den visar sig vara farlig eller orsakar skada, säger han.