Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Klimatvalet – Johanna Koljonens poddserie för dig som vill slippa ha klimatångest

Från 2022
En kvinna ler glatt och serverar en tallrik med kallskurna köttprodukter och en tallrik med ost.
Bildtext Johanna Koljonen uppmanar till mindre klimatskam och mer vettiga klimatåtgärder.
Bild: Åsa Wallin

Poddserien Klimatvalet lockar dig till filosofiska och etiska funderingar kring om jorden går under av att du köper en plastpåse, äter kött eller flyger till ett annat land.

Klimatvalet ifrågasätter också rimligheten i att allt ansvar för klimatkatastrofen ligger på individen. Det är ohållbart att folk ska gå omkring och känna ständig ångest för klimatfrågor som de själva inte har makt att lösa.

Johanna Koljonen är en finlandssvensk författare, konsult och programledare verksam i Sverige. Hon har jobbat på P3 Kultur och jobbar nu med Soundtrack P2. Koljonen är intresserad av kultur, system, jämställdhet och samhällsfrågor och brinner för folkbildning och komplicerade saker. Hon har också gjort serien Jättestora frågor för Sveriges Radio.

Koljonen utgår från att folk är intelligenta men ofta saknar bakgrundskunskaper. Hennes målsättning är att hjälpa lyssnarna att förstå komplicerade saker bättre.

Som kulturjournalist låtsas man ofta att man har läst allt, fast man inte skulle ha gjort det och baserar ibland sina kunskaper bara på en liten wikipedia text.

Johanna Koljonen

Det är ganska vanligt för journalister att göra så för att låta så smarta och belästa som möjligt. Men Koljonen bestämde sig redan från början för att jobba på ett annat sätt.

kvinna håller en tallrik med tomater i sin hand med skyltarna EKO och NÄRA
Bildtext Poddserien Klimatvalet ägnar ett helt avsnitt åt tomater.
Bild: Åsa Wallin

– Jag är trygg i min kompetens och vågar erkänna för lyssnarna att jag egentligen inte heller har svaret på den här frågan, men nu tar vi reda på det.

Processen är med i programmet och det finns en glädje i att ta reda på saker som man inte vet.

– Och det är okej att det är komplicerat. Lyssnarna följer med på resan där jag klurar ut saker.

Johanna Koljonen har jobbat på det här sättet i över tio år och förklarar att hennes kärnkompetens är att förstå komplicerade saker och förklara dem så att lyssnarna förstår. Ofta har det faktiskt lyckats.

I serien Klimatvalet har varje avsnitt ett konkret tema som berör våra vardagsliv. Det handlar om bilar, blöjor, shopping, proteiner, tomater, påsar, bastun, resor och att googla.

En del avsnitt intresserar mer än andra, säkert beroende på vilka klimatval man själv kämpar med för tillfället. Om man till exempel just nu funderar på att byta sin gamla bil mot en hybridbil, får man tillgång till olika verktyg för att själv fatta ett beslut som man känner att man kan leva med.

Vi har byggt upp programmet som ett konsumentprogram, men samtidigt vill jag poängtera att klimatfrågan inte är en konsumentfråga. Klimatfrågan går inte att lösa på konsumentnivå eller individnivå.

Johanna Koljonen

Klimatvalet ifrågasätter rimligheten i att allt ansvar för klimatkatastrofen ska ligga på individen. Det är ohållbart att folk ska gå omkring och känna ständig ångest för klimatfrågor som de själva inte har makt att lösa.

Istället lockar poddserien lyssnaren till filosofiska och etiska funderingar kring om jorden faktiskt går under av att man glömmer tygpåsen hemma och köper en plastpåse och om jorden går under av att man ibland flyger till ett varmare land.

kvinna håller en jordglob med ena handen och med denandra handen visar hon kort med symboler för flyg, tåg eller båt
Bildtext Klimatvalet ger dig verktyg att fundera på vilket färdmedel är mest ekologiskt när du ska resa.
Bild: Åsa Wallin

Vad resande beträffar ställs också den intressanta frågan om varför vi behöver resa till ett annat land för att hitta oss själva. Och varför vi när vi väl kommit till ett annat land ändå besöker likadana butiker och caféer som finns i vårt eget land.

– En viktig sak som vi alla ska förstå är att alla människors förutsättningar att leva på den här planeten är lika viktiga som mina egna, säger Johanna Koljonen.

Därför är det bra att träffa människor från andra länder. Den typen av resande är enligt Koljonen bra, om man faktiskt möter människor från andra kulturer och försöker förstå dem. Man behöver nödvändigtvis inte heller resa särskilt långt från sitt eget land och ändå möta människor som har en annan kulturbakgrund än man själv.

Om man reser bara för att kunna dela snygga instagramfoton, borde man kanske fundera på all den energi som går åt till att upprätthålla olika nätsidor, applikationer och trafik på nätet.

Det går oerhörda mängder energi för att generera den fiktiva världen.

Johanna Koljonen

Men de uppoffringar som många av oss borde göra för att stävja klimatförändringen leder inte till ett försämrat liv, utan eventuellt till ett bättre liv.

– Det handlar ju om att sluta konsumera saker som gör mig sjuk och olycklig, konstaterar Johanna Koljonen.

Många har ångest över att skåp och förvaringsutrymmen bågnar av grejer som man inte behöver och som man skaffat i onödan.

kvinna visar en tröja som hänger i en galg samtidigt som hon knapprar på datorn för att sälja den på nätet
Bildtext Johanna Koljonen rekommenderar alla att rensa i sina skåp och göra sig av med grejer som man inte längre behöver.
Bild: Åsa Wallin

Men vår överkonsumtion har lett till att vi också skaffat system för att göra överlopps grejer tillgängliga för andra. Det går att köpa nästan oanvända babykläder och möbler billigt och behändigt på nätet.

Ett ställe där mina grejer inte tjänar någon är i min garderob där ingen använder dem. Efter att ha gjort den här serien kommer jag att tänka på mina klädinköp på ett helt annat sätt.

Johanna Koljonen

Koljonen påminner oss också om hur viktigt det är att var och en av oss förstår sin egen situation i förhållande till andras. Som en person i medelåldern och med medelinkomst har man helt andra förutsättningar än till exempel en ung person som just har börjat ett självständigt liv.

kvinna med bekymrad min visar upp en massa olika ekologiska påsar
Bildtext Jorden går inte under om du ibland glömmer tygkassen hemma och köper en plastpåse.
Bild: Åsa Wallin

Klimatvalet ger inga order och fördömer ingen. Den hjälper var och en att tänka på sin egen situation och vilka klimatval man själv vill och kan fatta i sitt eget liv för att stoppa klimatförändringen.

Och den som lider av klimatångest kan faktiskt få hjälp av podden.

– Många har klimatångest för att de inser att de själva är en del av problemet. Om man är i medelåldern som jag har man säkert konsumerat tio gånger mer än vad man skulle ha behövt. Det är jättejobbigt. Skam är det värsta, säger Koljonen.

Men nu gäller det att göra en lägesanalys och ändra det man kan. Dessutom behöver man inte vara en klimatexpert för att göra de livsförändringar som är nödvändiga. Vi är alla kvalificerade att ta reda på och förstå klimatfrågor. Svårare än så är det inte.

– Klimatvalet är en vänlig och rolig serie. Den kommer inte att öka din klimatångest, däremot kommer den kanske att hjälpa dig och ge dig tröst, säger Johanna Koljonen.

Klimatvalet

Spela upp