Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Uppåt för uttern i skärgården – jägare: "Det har varit en liten överraskning"

Från 2022
Uppdaterad 19.04.2022 10:41.
En våt utterunge på en trädstam
Bildtext Uttern har varit fredad i Finland sedan 1974 och observationer i Egentliga Finland tyder på att beståndet växer. Arkivbild.
Bild: Yle

Utterbeståndet i Egentliga Finland har vuxit snabbt under de senaste åren, bedömer jägaren Tommy Arfman i Kimitoön och regionchef Hannu Klemola vid Finlands naturskyddsförbund.

Uttern (Lutra lutra) blir en allt vanligare syn i Åbolands skärgård. Det säger jägaren Tommy Arfman från Kimitoön. Arfman rör sig mycket i skärgården eftersom han jagar mårdhund och mink för att minska på den skada som djuren orsakar för markhäckande sjöfåglar på våren.

På sina jaktfärder har han allt oftare också fått syn på uttrar.

– Vi hittar uttern på nästan varje ställe. Det har varit en liten överraskning, säger Arfman.

Saukko
Bildtext Utterns föda består huvudsakligen av fisk, men den kan också äta bland annat grodor, musslor, små gnagare och fågelägg. Arkivbild.
Bild: Yle/ Risto Salovaara

Uttern har varit fredad i Finland sedan 1974 men enligt Arfman verkar beståndet ha vuxit särskilt under de senaste åren. Han får medhåll av Hannu Klemola som är regionchef för Finlands naturskyddsförbund i Egentliga Finland.

– Vi såg tecken på att uttern är på väg tillbaka för kanske 10–15 år sedan, men jag tror att stammen vuxit snabbare under de senaste fem, sex, sju åren, säger Klemola.

– Jag minns tiden då uttern var en mycket sällsynt art i naturen, men nu för tiden kan man se utter på många ställen, också ute i skärgården och på Åland.

Klemola tror att en orsak till att utterbeståndet vuxit är att vattnen blivit renare. Han säger också att milda vintrar gynnar uttern.

Vi hittar uttern på nästan varje ställe. Det har varit en liten överraskning.

Tommy Arfman, jägare i Kimitoön

Enligt Klemola trivs uttern inte bara i skärgården, utan också bland annat i Aura å och Pemar å. Han säger att man kan se uttrar till och med i Åbo centrum, till exempel vid stadsfärjan Föri och Åbo domkyrka.

Klemola har ingen exakt uppskattning om utterbeståndets storlek i Egentliga Finland men han gissar att det finns cirka 200 uttrar i regionen.

Uttern har blivit allt vanligare i Åboland

4:00

Diskussion om artikeln